Wednesday, March 5, 2014

ရခိုင္မုန္.တီ( အာပူလွ်ာပူ )


ရခိုင္မုန္.တီ( အာပူလွ်ာပူ ) က ခ်က္ရတာမခက္ခဲေပမယ့္ကြ်န္ေတာ္အလြန္
ႏွစ္သက္တဲ့မုန္.ဟင္းခါးတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္..။ကြ်န္ေတာ္ကဟင္းရည္ပ်စ္ပ်စ္
ေတြခ်က္တဲ့မုန္.ဟင္းရည္ဆိုလုံး၀မၾကိဳက္တတ္ပါဘူး..။ရခိုင္နည္းစစ္ ၊မစစ္ေတာ့
မေသခ်ာလွေပမယ့္ကြ်န္ေတာ့္မိသားစုနဲ.သူငယ္ခ်င္းေတြခဏ ..ခဏေတာင္း
ဆိုတဲ့အရာတစ္ခုဆိုလည္းမမွားပါဘူး..။ရိုးရာအရ ငါးေရႊနဲ.ခ်က္တယ္လို.သိရ
ေပမယ့္ ငါးေရႊဆိုတဲ့ငါးအမ်ိဳးအစားကရွာရခက္ခဲလွတာေၾကာင့္ ငါးခူနဲ့ခ်က္တဲ့
နည္းကိုပဲေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္..။

ဒီနည္းကို ဘယ္သူ.ဆီကသင္ယူခဲ့မွန္းမေသခ်ာေပမယ့္ ဟိုတစ္စ၊ဒီတစ္စဆြဲ
ၿပီးမိမိကိုယ္ပိုင္နည္းၿပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္ သင္၊ၿမင္၊ၾကားဆရာမ်ားအားလုံး
ကိုဂါ၀ရထားေက်းဇူးတင္ရိွပါတယ္..။

ရခိုင္မုန္.တီ ( အာပူလွ်ာပူ )

မုန္.ဖတ္အမွ်င္ေသးေသး..........(၅၀) က်ပ္သား
ငါးခူ....................................(၃၀) က်ပ္သား
ငရုတ္သီးစိမ္း........................(၂၀) ေတာင့္ခန္.
စိမ္းစားငပိ............................၁ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
မန္က်ည္းသီးမွည့္...................၂ ဇြန္း(...........။......)
စပါးလင္...............................၂ ေခ်ာင္း( အၿဖဴေရာင္အပိုင္းသာ)
ပဒဲေကာေသးေသး..................၁ တက္
ငါးငံၿပာရည္...........................လိုအပ္သလို
ဟင္းခတ္မွဳန္. .....................အနည္းငယ္

တြဲဖက္စားသုံးရန္

ငရုတ္သီးၿပဳတ္ေထာင္းရည္
မန္က်ည္းမွည့္ရည္
ပဲေၾကာ္(သို.) ငါးဖယ္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္
နံနံပင္ပါးပါးလွီး

ပထမဆုံး ငါးခူအေကာင္လိုက္ကို မီးေသြးၿပာ ( သို.) မန္က်ည္းမွည့္ရည္ၿဖင့္
အခြ်ဲေတြေၿပာင္စင္ေအာင္ေဆးပါ။

ထိုငါးခူကို ငါးပိ ဇြန္း၀က္ ၊ ငါးငံၿပာရည္ ၂ဇြန္း ၊ နႏြင္းမွဳန္.အနည္းငယ္၊ ဟင္း
ခတ္မွဳန္.အနည္းငယ္တို.ၿဖင့္နယ္ကာ စပါးလင္တစ္ခုကိုဓါးၿပားရိုက္ကာေရ
ေလးၿမွဳပ္ရုံထည့္ကာ ႏွဴးသြားသည္အထိၿပဳတ္ေပးပါ...။

ေရမခမ္းခင္ငါးႏွဴးသြားၿပီဆိုတာနဲ.ဆယ္ယူအေအးခံကာ အသားေတြႏႊင္ထုတ္
ပါ။

ထိုအရိုးေတြကို လက္က်န္ငါးၿပဳတ္ရည္ထဲထည့္ကာေခတၱၿပန္ၿပဳတ္ေပးပါ။

မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုလဲေရေႏြးစိမ္ထားပါ။

ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကို ႏွဴးေအာင္ၿပဳတ္ၿပီးညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။ ဆားပါသည္ဆိုရုံေလးနဲ.ေရေႏြးေလးထည့္ကာမပ်စ္မက်ဲေလးေဖ်ာ္ပါ။

ငါးဖယ္ကို အရသာထည့္နယ္ၿပီးမိမိလိုခ်င္တဲ့ပုံစံေလးေတြေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကို ပါးပါးေလးေတြလွီးၿပီးနႏြင္းမွဳန္.ေလးနဲ.အတူ ဆီခ်က္သတ္
ထားပါ ( ဆီမ်ားဖို.မလိုအပ္ပါ )

အထက္ပါအရာေတြအဆင္သင့္ၿဖစ္ၿပီဆိုရင္...ဟင္းရည္စခ်က္ပါမယ္။

ပထမဆုံးအိုးတစ္လုံးမွာ ငါးၿပဳတ္ရည္ကို စစ္ထည့္ၿပီး..လက္က်န္ငပိ၊ စပါးလင္
ဓါးၿပားရိုက္၊ ပဒဲေကာကိုပါးပါးလွီးထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ တစ္ဇြန္းကိုမညွက္
တညွက္ေထာင္းထည့္ၿပီး..စတင္အပူေပးပါ.

ထြက္လာတဲ့အညစ္အေၾကးနဲ.အၿမွဳပ္ေတြကိုစစ္ထုတ္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ၿဖည့္
စြက္ၿပီးထိုနည္းအတိုင္းၿပဳလုပ္ပါ။( ဟင္းရည္ၾကည္လင္ေစရန္ၿဖစ္သည္)

အညစ္အေၾကး၊အၿမွဳပ္ေတြကုန္စင္ၿပီဆိုတာနဲ.ဟင္းရည္ထဲမွာပါေနတဲ့အရာ
ေတြအားလုံးကို ဇကာတစ္ခုနဲ.ၿပန္စစ္ထုတ္လိုက္ပါ။

မီးဖိုေပၚၿပန္တင္ၿပီး..ငါးအသားႏႊင္ထည့္ေတြထည့္ကာ မီးေလွ်ာ့ခ်ၿပီးတစ္ပြက္
ဆူမွာဟင္းရည္က်ေအာင္ၿပန္တည္ထားပါ။အရသာ(လိုအပ္ပါက) ၿဖည့္စြက္
ပါ။

မုန္.ဖတ္တစ္ပြဲစာထည့္ထားတဲ့ပန္းကန္ထဲကိုဟင္းရည္ေလာင္းခ်ကာ ပဲေၾကာ္
(သို.) ငါးဖယ္ေၾကာ္ ၊ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ေလးထည့္ကာ ငရုတ္သီးစိမ္းၿပဳတ္
ရည္၊ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ နံနံပင္ ၊ ငံၿပာရည္တို.ကိုေတာ့စားသုံးသူအၾကိဳက္
ထပ္ၿဖည့္ၿပီးသုံးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္..။

photo credit >>> Google Search
မူရင္းဓါတ္ပုံပိုင္ရွင္အားေလးစားစြာအသိအမွတ္ၿပဳသလိုေက်းဇူးအထူးတင္ရိွ
ပါေၾကာင္း။

Admin ( ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား )

No comments:

Post a Comment