Wednesday, March 5, 2014

နႏြင္း ( Turmeric ) အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ


နားရက္မို. စာဖတ္ၿဖစ္ပါတယ္.... ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြအေၾကာင္း ဖတ္ရင္းက.. ကြ်န္ေတာ္တို.ၿမန္မာမ်ားအမ်ားဆုံးအသုံးၿပဳတဲ့ နႏြင္းအေၾကာင္း
ေရာက္ရင္း..ရွာေဖြဖတ္ရွဳရသမ်ွကို ဗဟုသုတအၿဖစ္ ေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္..။

နႏြင္း ( Turmeric ) အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ
*****************************

ရုကၡေဗဒအမည္ Curcuma Longa လို.အမည္တြင္တဲ့နႏြင္းကိုလြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း(၁၀၀၀)ေက်ာ္ ေလာက္က အိႏၵိယၿပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း Tamilnadu ဆိုတဲ့ေဒသမွာစတင္ေတြ.ရိွခဲ့ပါတယ္...လို.ဆိုပါတယ္..။

နႏြင္းပင္ပာာ..အပူခ်ိန္ ( 20 ံ C - 30 ံC ) ( 68 ံF - 86 ံF ) အပူခ်ိန္ရိွတဲ့
ေဒသေတြမွာေပါက္ေရာက္တတ္ၿပီး..အရြက္ေတြဟာအစိမ္းႏုေရာင္ရိွၿပီး..
အရြက္ဖားဖားအမ်ိဳးအစားၿဖစ္ပါတယ္..။

နႏြင္းတက္ဟာ ခ်င္တက္လိုမၾကီးထြားေပမယ့္... အၿမစ္ဖြာအမ်ိဳးအစားမွာ ပါ၀င္ပါတယ္..။ ၾသဂုတ္ေလာက္မွာဖူးပြင့္တက္ၿပီး..ပန္းေရာင္ ၊ ခရမ္းေရာင္ ၊ အၿဖဴေရာင္ေတြအၿဖစ္ ဖူးပြင့္တတ္ၾကပါတယ္...။

နႏြင္းကို အိႏၵိယ ၊ မေလးရွား ၊ အင္ဒို ၊ ၿမန္မာ ၊ထိုင္း စတဲ့ႏိူင္ငံေတြမွာ အဓိက ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အၿဖစ္ အသုံးၿပဳၾကၿပီး. တ႐ုတ္ႏွင့္ အိႏၵိယလူမ်ိဳးမ်ားက နႏြင္းမႈန္႔ကိုေဆး အျဖစ္ ႏွစ္ေပါင္း အေတာ္ၾကာကတည္းက အ႐ုိးပြျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းျခင္းစသည္ျဖင့္ ေရာင္ရမ္းေသာ နာက်င္မႈမ်ားကိုကုသရာတြင္ အသံုးခ်ခဲ့ၾကပါတယ္။

ဥေရာပတုိက္မ်ားကို္၁၃ရာစုႏွစ္မွာအာရပ္ကုန္သည္မ်ားကနႏြင္းရဲ႕သံုးစဲြပံုနဲ႔အက်ဳိးအာနိသင္မ်ားကို စတင္ မိတ္ဆက္ေပးလုိက္ပါတယ္။
အဲဒီေနာက္မွစၿပီးအေနာက္တိုင္းႏိုင္ငံေတြလည္း နႏြင္းကို လူအမ်ားႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီးေခတ္စားလာပါတယ္။
အေနာက္တိုင္းဟင္းပဲြေတြမွာလည္းနႏြင္းကိုထည့္ခတ္ခ်က္ျပဳတ္လာတာကုိ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။

အခုအခ်ိန္မွာ နႏြင္းကို စီးပြားျဖစ္ဦးေဆာင္ထုတ္လုပ္ၿပီး ကမၻာတစ္၀န္းျဖန္႔ခ်ိေနေသာႏိုင္ငံမ်ားကေတာ့ အိႏၵိယ၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ တ႐ုတ္၊ ဖိလစ္ပိုင္၊ ထိုင္၀မ္၊ဟာ(အီ)တီနဲ႔ဂ်ေမကာ ႏိုင္ငံေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

နႏြင္းရဲ႕အစြမ္းအာနိသင္ကေတာ့ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေပ်ာက္ကင္း
ေအာင္ထိကိုပါပဲ။အူသိမ္၊ အူမ ႀကီးေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း၀.၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္နဲ႔တင္ သက္သာေစပါတယ္။
ဒီေလာက္ႏႈန္းကေတာ့နႏြင္းမႈန္႔ကိုဟင္းထဲထည့္ခ်က္႐ံုနဲ႔တင္
ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္း ကိုက္ခဲျခင္းေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

အ႐ုိးအဆစ္ေရာဂါသည္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကနႏြင္းမႈန္႔ကို ပံုမွန္သံုးစဲြျခင္းျဖင့္ သက္သာေစပါတယ္လို႔ေျပာၾကပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့နႏြင္းထဲမွာ အမ္တီေအာက္စီဒန႔္ (Antioxidant) နဲ႔ အမ္တီ-အင္ဖလိမ္မက္တာရီ (Anti-Inflammatory) ႏွစ္ခုေရာစပ္ထားျခင္းေၾကာင့္ နႏြင္းမႈန္႔ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း ဟင္းထဲထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ေကာင္းေသာအက်ဳိးအာနိသင္မ်ားကို ရရွိႏိုင္ေစပါတယ္။

နႏြင္းဟာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို လည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အသည္းထဲမွ LDL Cholesterol ေတြ ကိုနႏြင္း ရဲ႕ ဓာတ္အား နဲ႔ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ နႏြင္းစစ္စစ္ကို ပ်ားရည္နွင့္လုံးၿပီး အေၿခာက္ခံကာ ပုံမွန္ေသာက္သုံးေပးၿခင္းၿဖင့္.. အမ်ိဳးသမီးမ်ား အသားအေရၾကည္လင္လွပၿပီး ဓမၼတာလာစဥ္ ကိုက္ခဲနာက်င္မွဳန္.ကိုလည္း သက္သာေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္။

နႏြင္းရဲ႕အာနိသင္မေပ်ာက္ေစရေအာင္ေလလံုေသာဘူးထဲမွာ ေနေရာင္တုိက္႐ုိက္မထိေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမွာထားပါ။ကိုယ္တုိင္နႏြင္းတက္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီးသံုးလွ်င္ပိုေတာင္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္

လူတစ္ေယာက္ခ်င္းဆီမွာေတာ့မတူညီေသာကိုယ္ခံအားမ်ားရွိတာေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕ကနႏြင္းနဲ႔မတည့္(Allergy) ျဖစ္တာမ်ဳိးမ်ား ရွိပါသလားလို႔ေမးခြန္းထုတ္ၾကပါတယ္။ မတည့္တာမ်ိဳးေတာ့မရွိပါဘူး။တဲြစားတဲ့အစားအစာ (သို႔) လူကို ယားနာေစတာမ်ိဳးတို႔ေပါ့။

နႏြင္း မွာ ေကာင္းေသာ သံဓာတ္နဲ႔မန္ဂနိႏွစ္ခုလံုးပါ၀င္သလို ဗိုက္တာမင္ B 6 ၊အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ပိုတက္ဆီယံဓာတ္တုိ႔လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။
ဘယ္လိုပဲအသံုးျပဳျပဳ ဒီဓာတ္အားေတြ အၿမဲပါ၀င္ရရွိေနတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္အထူးေကာင္းမြန္ေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔ျဖစ္ပါတယ္။

Shared from ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား (FB)

No comments:

Post a Comment