(၁) ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ပါ။
ေလ့က်င့္ခန္း အားလံုးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တဲ့အခါ ဝမ္းဗိုက္အဆီက်ေအာင္စြမ္းအားျမင့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို လုပ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အမ်ဳိးသမီးအုပ္စု သံုးခုကို တစ္ပတ္မွာ ငါးႀကိမ္ခန္႔မတူညီတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြကို လုပ္ေစခဲ့ရာ ကယ္လိုရီ ေလာင္ကၽြမ္းပံုခ်င္း တူေပမယ့္ စြမ္းအားျမင့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို
လုပ္ေဆာင္တဲ့အုပ္စုတစ္ခုရွိအမ်ဳိးသမီးေတြကသာဝမ္းဗိုက္အဆီ ေလ်ာ့က်မႈရွိခဲ့တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ စြမ္းအားျမႇင့္ေလ့က်င့္ခန္းေတြမွာ အိပ္ထမတင္ ေလ့က်င့္ခန္း၊ ခါးလွည့္ ေလ့က်င့္ခန္းစတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္း အမ်ဳိးအစားေတြပါဝင္ေနပါတယ္။
(၂) ဗိုက္ကို တုန္ခါေအာင္ လုပ္ပါ။
ဗိုက္ကိုတုန္ခါေစတဲ့စက္နဲ႔အဆီခ်ေပးတာကထိုင္-ထ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သလို ေျခာက္လအတြင္းမွာ ဝမ္းဗိုက္အဆီကိုသိသိသာသာ ေလ်ာ့က် ေစတာကိုေတြ႕ရပါတယ္။
(၃) ညေနခင္းတြင္ အလင္းေရာင္ကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
စိတ္ဖိစီးမႈ ေဟာ္မုန္း ေကာ္တီေဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈ ရွိတာက ဝမ္းဗိုက္အဆီတိုးတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ ညဘက္မွာ ေကာ္တီေဆာ ေဟာ္မုန္းအဆင့္ ေလ်ာ့က်ေအာင္ အိပ္ရာမဝင္ခင္ တစ္နာရီအလိုမွာ လွ်ပ္စစ္ပစၥည္းေတြကို ပိတ္ၿပီး
အနားယူေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ကြန္ပ်ဴတာကို ညဥ့္နက္တဲ့အထိ အသံုးျပဳတာကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ပါလိမ့္မယ္။
(၄) ေစာေစာ အိပ္ရာဝင္ပါ။
တစ္ညမွာ ၅-၆ နာရီခန္႔ပဲ အိပ္တဲ့သူေတြက တစ္ညမွာ ၇-၈ နာရီေလာက္ အိပ္တဲ့သူေတြထက္ ခါးနဲ႔ ဗိုက္ေနရာတစ္ဝိုက္မွာ အဆီတက္ၿပီး ဝႏိုင္ေျခ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ “အိပ္ေရးပ်က္တာက ဆာေလာင္မႈ
တိုးေစတဲ့ Ghrelin ေဟာ္မုန္းကို အထြက္တိုးေစၿပီး ဆာေလာင္မႈကို ဟန္႔တားေပးတဲ့ Leptin ေဟာ္မုန္းကို ေလ်ာ့က်ေစလို႔ ျဖစ္တယ္” လို႔ အိပ္စက္မႈဆိုင္ရာ ပညာရွင္ ေဒါက္တာ စတန္ေလက ဆိုပါတယ္။ လူေတြက ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္တဲ့အခါသၾကားပါတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အစာကို မ်ားမ်ား စားမိတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူလာရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၅) ရွလကာရည္ ေသာက္ပါ။
တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေသာက္တဲ့ အဝလြန္သူေတြက အခ်ဥ္ေရွာင္တဲ့ တျခားသူေတြထက္ဗိုက္ပူတာငါးရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈရွိေစတယ္လို႔ဂ်ပန္သုေတသီေတြက ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ရွလကာရည္မွာအဓိကပါဝင္တဲ့AceticAcidဟာခႏၶာကိုယ္အဆီေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးတာေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရမယ့္ နည္းကေတာ့ အစာမစားခင္မွာ ေရေႏြးတစ္ဖန္ခြက္ထဲကို ရွလကာ
ရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည့္ၿပီး ေသာက္သံုးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၆) ဒိန္ခ်ဥ္စားပါ။
ေန႔စဥ္ ကယ္လိုရီကို ထိန္းခ်ဳပ္ၿပီး စားေနတဲ့သူေတြဟာ ဒိန္ခ်ဥ္မွ ကယ္လ္စီယမ္ ၁၁၀၀ မီလီဂရမ္ေလာက္ ရေနရင္ဝမ္းဗိုက္အဆီ ၈၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကို တင္နက္ဆီး တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ကယ္လ္စီယမ္ဟာအဆီကို ေလာင္ကၽြမ္းေစလို႔ ျဖစ္တယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ တျခားအစာေတြ အေနနဲ႔ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ (ဥပမာ- ဆန္လံုးညိဳ၊ ေခါက္ဆြဲညိဳ) နဲ႔ မျပည့္ဝဆီ(အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္၊ ေထာပတ္သီး၊ ငါး)
စတာေတြကိုလည္း စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၇) စိတ္ဖိစီးမႈကို အႏိုင္ယူပါ။
စိတ္ဖိစီးမႈဟာ ဝမ္းဗိုက္မွာ အဆီပိုေတြ စုေနတာနဲ႔ အႀကီးအက်ယ္ ဆက္စပ္မႈရွိပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေနခ်ိန္မွာ အဒရီနယ္ဂလင္းမွ ေကာ္တီေဆာ အလြန္အမင္း ထြက္လာလို႔ပါ။ ေကာ္တီေဆာ အထြက္မ်ားတာကအင္ဆူလင္ ထြက္ႏႈန္းတိုးေစၿပီး အဆီေတြ စုေနေစပါတယ္။
(၈) ဗီတာမင္ဒီကို ရယူပါ။
ေန႔စဥ္ နံနက္တိုင္း အိမ္အျပင္မွာ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေနၿပီး ေနျခည္ႏုႏုမွ ဗီတာမင္ဒီရေအာင္ ယူပါ။ ဗီတာမင္ဒီဟာ အဆီေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ့ အရာျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီ မလံုေလာက္တာေၾကာင့္ အဝလြန္တာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၉) ေဆးလိပ္ေသာက္တတ္လွ်င္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ။
ေဆးလိပ္ေသာက္တာဟာ ဗိုက္ပူေစတယ္လို႔ နယ္သာလန္ ေဆးစင္တာမွ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကို တိတိက်က် မသိၾကေသးေပမယ့္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အီစထ႐ိုဂ်င္ ေဟာ္မုန္းရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး က်ားေဟာ္မုန္းရဲ႕ လႊမ္းမိုးမႈကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူတာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ယူဆထားပါတယ္။
FWD : http://www.mmcfamily.org/
Note from ျမန္မာျပည္ မွ ျမန္မာလူမ်ိဳး
Photo & post by Richelle Ko (FB)
No comments:
Post a Comment