Wednesday, November 14, 2012

အစားစာေၾကာင့္ ကုသိုလ္ျဖစ္ပံုႏွင့္ အကုသိုလ္ျဖစ္ပံု

ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားစာမ်ားကို ေတြ႕ၾကံဳတဲ့အခါ ရဟန္းသံဃာ ဆရာမိဘ စသည္တို႔ကို ေကၽြးခ်င္ေသာစိတ္ျဖင့္ သတိရေသာ္ အစား အစာေၾကာင့္ စိတ္ထဲမွာ ကုသိုလ္္ျဖစ္ပါတယ္ ။ စားၾကပါ ၊ ေသာက္ၾကပါ စသည္ျဖင့္ ေျပာမိေသာအခါ ႏႈတ္ထဲမွာ ကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ ၾကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ ႏွင့္ အစားအေသာက္ ေကၽြးေမြးလွဴဒါန္းရန္အတြက္ ကိစၥၾကီးငယ္မ်ားကို ေဆာင္ရြက္တဲ့အခါ ကိုယ္ထဲမွာ ကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ အထူးသျဖင့္ အစားအေသာက္ကို စားတိုင္းေသာက္တိုင္း စားတယ္၊ စားတယ္ ၊ ၀ါးရင္လည္း.. ၀ါးတယ္၊ ၀ါးတယ္ ၊ မ်ိဳရင္လည္း.. မ်ိဳတယ္ ၊ မ်ိဳတယ္၊ေသာက္ရင္လည္း.. ေသာက္တယ္ ေသာက္တယ္ ၊ စားေနဆဲ ၊ေသာက္ေနဆဲမွာ ပစၥဳပၸါန္အခိုက္အတန္႕ က်က် မွတ္၍ မွတ္၍ စားေသာက္ရင္ အလြန္တန္ဖိုး ရွိတဲ့ ၀ိပႆနာကုသိုလ္စိတ္ျဖစ္ပါတယ္။ မွတ္ခါစ အရွိန္မရေသးသူ ေျခာက္ကပ္ကပ္နွင့္
မည္သည့္ အရာမွ် အက်ိဳးမျပီးစီး အခ်ည္းႏီွးသာျဖစ္တယ္ ထင္ရေပမယ့္လည္း သေဘာရင္း အမွန္မွာ အလြန္ထူးျမတ္တဲ့ ကုသိုလ္ကို ရေနပါတယ္။

ဥပမာ ။ ။ ေရႊရွိတဲ့ ေျမၾကီးကို က်ံဳးျပီး ေရႊက်င္တဲ့သူမွာ အစပိုင္းမွာေတာ့ ေျမၾကီးကို က်ံဳးအခါစ ေရႊကို မျမင္ရေပမယ့္ ေျမၾကီးထဲမွာ ေရႊရွိတယ္ဆိုတာကေတာ့ ေသခ်ာပါတယ္ ။ တစတစေရႊရေအာင္  က်င္ထုတ္လို္က္တဲ့အခါ ေရႊမႈံ႕ ေရႊခဲေတြကို ျမင္ရမွ ၀မ္းသာျခင္းဆိုတဲ့ပီတိျဖစ္ခဲ့တယ္ ။ အဲဒီလိုဘဲ စားေနတဲ့ခိုက္ ၊ ၀ါးေနတဲ့ခိုက္ မွတ္ခါစ အခ်ိန္မွာလည္း ေျမထဲမွာေရႊပါသလို အမွတ္ထဲမွာ အလြန္အဖိုးတန္တဲ့၀ိပႆသနာ ဉာဏ္ရွိေနပါတယ္ ။ အမွတ္မသန္႔ရွင္းေသးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္သာ သိသာထင္ရွားမႈ မျဖစ္ေပမယ့္ အမွတ္သန္႔ရွင္းတဲ့အခါမွာ သိသာထင္ရွားလာပါလိမ့္မယ္။

အစားအစာေၾကာင့္အကုသိုလ္ျဖစ္ပံုကေတာ့ ............. အစားအစာႏွင့္ ပတ္သတ္ျပီး အလြန္အေကာင္းၾကိဳက္ျပီး ေလာလုပၸတဏွာ ႏွင့္ မိမိသာ စားခ်င္ျပီး သူတပါးစားမည့္ကို မနာလိုေသာ အေရးႏွင့္ ေတြးမိတိုင္း ေတြးမိတ္ိုင္း စိတ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္တယ္။ အစားအေသာက္ေပၚမွာ သာယာတက္မက္ မႈ နွင့္ ေလာဘစိတ္ျဖစ္ေနရင္လည္းအကုသိိုလ္စိတ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ အဲဒီစိတ္ကို အရင္းခံျပီး ေျပာတိုင္း ေျပာတိုင္း ႏႈတ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ ျပဳမူ ေဆာင္ရြတ္တိုင္း ေဆာင္ရြတ္တိုင္းမွာလည္း ကုိယ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္။ အစားအစာေၾကာင့္ အကုသိုလ္ျဖစ္တဲ့
သဘာ၀ကေတာ့ အစာငတ္သူေတြ ၊ ရွားပါးသူေတြမ်ားမွာ ျဖစ္မ်ားၾကပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ပတ္သတ္ျပီး
ကုသုိလ္စိတ္ျဖစ္ ဆင္ျခင္စားေသာက္ႏိူင္ၾကပါေစ။

ေမတၱာျဖင့္
ထား၀ယ္ဆရာေလး
Shared from Ma Moenge Aung (FB)

No comments:

Post a Comment