မည္သည့္ အရာမွ် အက်ိဳးမျပီးစီး အခ်ည္းႏီွးသာျဖစ္တယ္ ထင္ရေပမယ့္လည္း သေဘာရင္း အမွန္မွာ အလြန္ထူးျမတ္တဲ့ ကုသိုလ္ကို ရေနပါတယ္။
ဥပမာ ။ ။ ေရႊရွိတဲ့ ေျမၾကီးကို က်ံဳးျပီး ေရႊက်င္တဲ့သူမွာ အစပိုင္းမွာေတာ့ ေျမၾကီးကို က်ံဳးအခါစ ေရႊကို မျမင္ရေပမယ့္ ေျမၾကီးထဲမွာ ေရႊရွိတယ္ဆိုတာကေတာ့ ေသခ်ာပါတယ္ ။ တစတစေရႊရေအာင္ က်င္ထုတ္လို္က္တဲ့အခါ ေရႊမႈံ႕ ေရႊခဲေတြကို ျမင္ရမွ ၀မ္းသာျခင္းဆိုတဲ့ပီတိျဖစ္ခဲ့တယ္ ။ အဲဒီလိုဘဲ စားေနတဲ့ခိုက္ ၊ ၀ါးေနတဲ့ခိုက္ မွတ္ခါစ အခ်ိန္မွာလည္း ေျမထဲမွာေရႊပါသလို အမွတ္ထဲမွာ အလြန္အဖိုးတန္တဲ့၀ိပႆသနာ ဉာဏ္ရွိေနပါတယ္ ။ အမွတ္မသန္႔ရွင္းေသးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္သာ သိသာထင္ရွားမႈ မျဖစ္ေပမယ့္ အမွတ္သန္႔ရွင္းတဲ့အခါမွာ သိသာထင္ရွားလာပါလိမ့္မယ္။
အစားအစာေၾကာင့္အကုသိုလ္ျဖစ္ပံုကေတာ့ ............. အစားအစာႏွင့္ ပတ္သတ္ျပီး အလြန္အေကာင္းၾကိဳက္ျပီး ေလာလုပၸတဏွာ ႏွင့္ မိမိသာ စားခ်င္ျပီး သူတပါးစားမည့္ကို မနာလိုေသာ အေရးႏွင့္ ေတြးမိတိုင္း ေတြးမိတ္ိုင္း စိတ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္တယ္။ အစားအေသာက္ေပၚမွာ သာယာတက္မက္ မႈ နွင့္ ေလာဘစိတ္ျဖစ္ေနရင္လည္းအကုသိိုလ္စိတ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ အဲဒီစိတ္ကို အရင္းခံျပီး ေျပာတိုင္း ေျပာတိုင္း ႏႈတ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္ ။ ျပဳမူ ေဆာင္ရြတ္တိုင္း ေဆာင္ရြတ္တိုင္းမွာလည္း ကုိယ္ထဲမွာ အကုသိုလ္ျဖစ္ျပန္တယ္။ အစားအစာေၾကာင့္ အကုသိုလ္ျဖစ္တဲ့သဘာ၀ကေတာ့ အစာငတ္သူေတြ ၊ ရွားပါးသူေတြမ်ားမွာ ျဖစ္မ်ားၾကပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ပတ္သတ္ျပီး
ကုသုိလ္စိတ္ျဖစ္ ဆင္ျခင္စားေသာက္ႏိူင္ၾကပါေစ။
ေမတၱာျဖင့္ထား၀ယ္ဆရာေလး
Shared from Ma Moenge Aung (FB)
No comments:
Post a Comment