Thursday, September 29, 2011

ငွက္ေပ်ာသီးရဲ့အက်ဳိးေက်းဇူးနွင့္သင့္ကို အႏၲရာယ္ေပးမည့္ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား


ငွက္ေပ်ာသီးရဲ့အက်ဳိးေက်းဇူးနွင့္သင့္ကို အႏၲရာယ္ေပးမည့္ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား
ပ်ိဳေမတို႔ လက္ရွိသံုးေနတဲ့ အလွကုန္ေတြအမ်ားစု ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အလွကုန္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အသားအေရ အတြက္ အက်ိဳးရွိေစတာမို႔ ဝက္ၿခံေပ်ာက္အလွကုန္ေတြမွာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ သံုးျပဳၾကပါတယ္။  ဒါ့အျပင္ဆံေကသာ  အတြက္   လည္း ႏူးညံ့ျခင္း၊ ႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္းမ်ားကို တားဆီးေပးတာမို႔ ဆံေကသာ အလွကုန္ ပစၥည္းေတြမွာလည္း ထည့္သြင္းအသံုး ျပဳၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ပ်ိဳေမတို႔ရဲ႕ မိတ္ေဆြေကာင္းတစ္ေယာက္ဆိုရင္ မမွားပါဘူး။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ အစြမ္းေတြဟာ က်န္ရွိေနေသးတာမို႔ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈ
     ထ႐ိုင္တိုဖန္နဲ႔ အမီႏိုအက္ဆစ္ေတြပါဝင္တဲ့ အတြက္ စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာရာရေစၿပီး လူကို လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ပိုတက္ဆီ ီယမ္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္လည္း ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းကို ပံုမွန္ ျဖစ္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ အေနအထားကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ညႇိေပးပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္လာရင္ ပိုတတ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြဟာ ေလွ်ာ့နည္းသြားပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတတ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့အတြက္ လိုအပ္ေနတဲ့ ဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဦးေႏွာက္ ္ဥာဏ္ရည္ကိုလည္း ထက္ျမက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စာေမးပြဲေျဖခါနီးက်ရင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားေပးတာဟာ ေက်ာင္းသားေတြအတြက္ က်က္ထားတဲ့ စာေတြ မေမ့ မေလွ်ာ့ေစေတာ့ပါဘူး။

အျမင္အာ႐ံု
     တစ္ေန႔ကို သစ္သီးသံုးမ်ိဳး ေန႔စဥ္စားသံုးလာတဲ့သူဟာ အသက္အရြယ္ႀကီးလာရင္ အျမင္အာ႐ံုခ်ိဳ႕ယြင္းမႈ နည္းပါးတယ္လို႔ သုေတသန တစ္ခုက ဆိုထားပါတယ္။ တျခားလူႀကီးေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း
     အစာ(ေန႔လည္စာ၊ မနက္စာ၊ ညစာ) စားၿပီး သြားရည္စာအျဖစ္ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးတာဟာ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ ္ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
      ေဆးလိပ္ျဖတ္မယ္ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ေဆးလိပ္ျဖတ္တဲ့ေနရာမွာ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဗီတာမင္ B6၊ B12 တို႔ပါဝင္ၿပီး ပိုတတ္ဆီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေတြလည္း ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ နီကိုတင္းေၾကာင့္ ဆံုး႐ႈံးသြားတာေတြကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးႏုိင္ပါတယ္။
ျခင္အႏၲရာယ္
 ယင္ဖိုေတာင္ မသန္းဖူးတဲ့ ပ်ိဳေမေတြအတြက္ ျခင္မ(ေသြးစုပ္ေသာ ျခင္သည္အမသာရွိ) ရန္ေၾကာင့္ အဖုအပိတ္ ထြက္လာခဲ့ရင္ ငွက္ေပ်ာသီး အခံြနဲ႔ ပြတ္သပ္ေပးရင္ ယားယံတာ၊ အဖုအပိတ္ထြက္တာေတြ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
ေလျဖတ္ျခင္း
     နယူးအဂၤလန္ေဆးပညာဂ်ာနယ္ကျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနတစ္ခုအရ ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးျခင္းဟာ ေလျဖတ္ျခင္းကို ေကာင္းစြာ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
အီဂ်စ္နဲ႔ ေရာမလူမ်ိဳးမ်ားရဲ႕ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္
     အီဂ်စ္နဲ႔ ေရာမလူမ်ိဳးမ်ားဟာ သူတို႔ရဲ႕ အလွအပဆိုင္ရာ နည္းပညာေတြထဲမွာ ငွက္ေပ်ာသီးအသံုးလည္း ပါပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးထဲမွာ အမီႏို အက္ဆစ္ပါဝင္ေၾကာင္း အထက္မွာ ေဖာ္ျပၿပီးသြားပါၿပီ။ အမီႏို အက္ဆစ္ဟာ အသားအေရနဲ႔ ဆံေကသာအတြက္ အရမ္းအက်ိဳး ရွိေစပါတယ္။ ဆံသားကို ေပ်ာ့ေျပာင္းေစၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီ၊ စီ တို႔လည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ႏွစ္ခြ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
     ငွက္ေပ်ာသီး သက္သက္ကို အခံြခြာၿပီး ဆံပင္ကို ပြတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ခဏေစာင့္ၿပီးမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေလွ်ာ္ေပးပါ။ Conditioner သံုးစရာမ လိုေအာင္ ဆံပင္ဟာ ေတာက္ေျပာင္၊ ႏူးညံ့ ႐ႊန္းစိုေစပါတယ္။

အေရျပားအတြက္
     ငွက္ေပ်ာသီးအခြံ သက္သက္ကို အေရျပားေပၚတြင္ ပြတ္သပ္လိမ္းေပးျခင္းဟာလည္း အေရျပားအတြက္ ေကာင္းေစပါတယ္။ ဝက္ၿခံရွိတယ္ဆိုရင္ မ်က္ႏွာကို ငွက္ေပ်ာသီးအခြံနဲ႔ပြတ္ေပးပါ။ ခဏတာအတြင္း ဝက္ၿခံေတြ ေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေခ်ၿပီး မ်က္ႏွာကို လိမ္းေခ်ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၁၀- ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေစာင့္ၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္သစ္ေပးပါ။ အခ်ိန္မွန္မွန္လုပ္ေပးလာတာနဲ႔အမွ်အသား  အေရကို ဝင္းပလာေစပါတယ္။ မ်က္ႏွာေပၚက အညစ္အေၾကးေတြ ကင္းစင္ေစပါတယ္။ အမာ႐ြတ္ေတြ ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ႂကြက္ႏို႔ကို    သတ္တဲ့အခါမွာလည္း သံုးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး အတြင္းသားနဲ႔ ႂကြက္ႏို႔ကို ဖံုးေပးၿပီး သတ္ႏိုင္ပါတယ္။ေထာပတ္သီး တစ္လံုး၊     ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုး၊ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ ၂ ဇြန္း နဲ႔ ဗီတာမင္ အီးအဆီ ၂ ဇြန္းတို႔ကို ယူပါ။ ေထာပတ္သီးနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးကိုေခ်ၿပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ၿပီးမွ ႏြားႏို႔ကို ထည့္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီ့အရည္ကို မ်က္ႏွာနဲ႔ အသားအေရအတြက္ လိမ္းေပးပါ။ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ အေျခာက္ ္ခံၿပီးမွ ျပန္ၿပီးေရနဲ႔ေဆးေၾကာေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေကာင္းက်ိဳးေတြကေတာ့ အရည္ျပားကို ႏူးညံ့႐ႊန္းစိုေစပါတယ္။
ကေလးမ်ားအတြက္
     ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ပ်ိဳေမတို႔အတြက္သာမက ကေလးသူငယ္အတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစတဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအလြယ္ တကူေခ်ဖ်က္ေစႏိုင္ၿပီး အဆီလည္း မပါတဲ့အတြက္ ကေလးေတြနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့ အစားအစာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ မတည့္တဲ့ ကေလး ရွားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားေစဖို႔အတြက္လည္း ငွက္ေပ်ာသီးဟာ လိုအပ္တဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အဆံုးသတ္ေျပာရရင္ ပ်ိဳေမတို႔အတြက္ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အသားအေရအတြက္ေရာ၊ ဆံပင္အတြက္ သာမက ကိုယ္တြင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ ေနာင္ေရးအာေရာပ်ံအတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစတာမို႔ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာအျဖစ္ သံုးေဆာင္ရင္း လွသထက္ လွႏိုင္ၾကပါေစလို႔ ဆုေတာင္းလိုက္ရပါတယ္။


သင့္ကို အႏၲရာယ္ေပးမည့္ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား
အာဟာရတန္ဖိုးမရွိဘဲ အလြယ္တကူျပင္ဆင္ျပီး ေရာင္းခ်တဲ့အစားအစာေတြကို Junk food လို႔ေခၚပါတယ္။ ဒီေန႔ေခတ္မွာ Junk food-ေတြဟာ အလြန္ကိုေပါမ်ားျပီး အလြယ္တကူရႏို္င္တဲ့အတြက္ မၾကာခဏဆိုသလို စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ Junk food-ေတြဟာ အရသာလည္းရွိျပီး အျပင္အဆင္ထုပ္ပိုးပံုေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်တဲ့ဆိုင္ေတြကလည္း လွပေခတ္မီတဲ့အတြက္ ဒီေန႔ေခတ္လူငယ္ေတြ အၾကားမွာ Junk food-ေတြ စားသံုးတာ Junk food-ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြမွာ ထိုင္တာမ်ိဳးေတြဟာ ဒီေန႔ေခတ္ရဲ႔ စတိုင္လ္တခုလို ေတာင္ ျဖစ္ေနပါတယ္။
အခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနတ္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ပီဇာ၊ ဘီစကြတ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္း စတဲ့ အျမန္စာေတြဟာ Junk food-ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီမုန္႔ပဲသေရစာေတြဟာ အာဟာရတန္ဖိုး မရွိရံုသာမက အျမဲစားေနရင္ ေရရွည္မွာ သင့္က်န္းမာေရးကို  ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk food-ေတြမွာ အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အရာသာရွိေနတာျဖစ္ျပီး သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ အႏၲရာယ္ေပးႏို္င္တဲ့ အရာေတြပါ။
အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း---

ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ ငါးမုန္႔ေၾကာ္လိုမ်ိဳး Junk food-ေတြမွာ က်န္းမာေရးနဲ့ မညီညြတ္တဲ့ ျပည့္၀ဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ျပည့္၀ဆီေတြ ပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းရင္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးကာ တျဖည္းျဖည္း၀လာႏိုင္ပါတယ္။ 
အ၀လြန္ျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစျပီး တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အ၀လြန္ေနတဲ့သူေတြကိ္ု ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ Junk food-ေတြကို စြဲစြဲလမ္းလမ္း စားေသာက္တတ္သူေတြ ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ဆားပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း---
Junk food-ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ဘီစကြတ္နဲ႔ ကိ္တ္မုန္႔ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါ၀င္ျပီးသားပါ။ ဒါေၾကာင့္ Junk food-ေတြစားရင္ လိုအပ္တာထက္ပိုျပီး ဆားအမ်ားအျပား စားမိေနတတ္ပါတယ္။ ဆားမ်ားမ်ားစားရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
သၾကားပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း---

အခ်ိဳရည္၊ ဘီစကြတ္၊ ကိတ္မုန္၊ ေရဲေခ်ာင္းနဲ႔ ေရခဲမုန္႔ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရသာရွိေနတာပါ။ ဒါေပမဲ့ သၾကားအမ်ားႀကီးစားရင္ အ၀လြန္ျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းနဲ႔ တဲျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း---
Junk food-ေတြမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အစိမ္းစားရတဲ့ အစာေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္လိုမ်ိဳး အာဟာရဓာတ္ေတြ မပါ၀င္ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔နဲ႔ ေရာဂါပိုေးတြကိုခုခံတိုက္ခိုက္တဲ့ ကိုယ္ခံအားစနစ္အတြက္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို လိုအပ္ပါတယ္။ Junk food-ေတြကိုပဲ အျမဲစားေနျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစာေတြကို မစားျဖစ္သူေတြဟာ မၾကာခဏ နာမက်န္းျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တာရွည္ခံ ထိန္းေဆးႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါ၀င္ျခင္း---
ပါကင္လွလွနဲ႔ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ Junk food-ေတြမွာ တာရွည္ခံထိန္းေဆးေတြနဲ႔ အေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေတြက ေရရွည္မွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အႏၲရာယ္ ရွိပါတယ္။
အိုမင္းေစျခင္း---
Junk food-ေတြဟာ အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk food-ေတြကိုပဲ အျမဲစားေနရင္ အာဟာလံုေလာက္ေအာင္ မရရွိေတာ့ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ကို အိုမင္းျပီး ေရာဂါေတြျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုးပစၥည္း (Free Radicals)ေတြ ပိုထြက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။
Junk food-ေတြကို အမ်ားအားျဖင့္ ကေလးေတြ၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြနဲ႔ လူငယ္ေတြက အမ်ားဆံုး စားတတ္ၾကပါတယ္။ Junk food-ေတြကို တခါတရံစားတာက ျပႆနာမရွိေပမယ့္ အျမဲမစားသင့္တဲ့အေၾကာင္း အၾကံျပဳေဖာ္ျပလိုက္ရပါတယ္။
ေဆြေဆြမ်ိဳးႏိုင္ (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
(Good Health 3-17-10)
                       

No comments:

Post a Comment