Sunday, May 20, 2012

ရွားေစာင္းလက္ပတ္ အေႀကာင္း သိေကာင္းစရာ မ်ား

ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ရဲ႕ ဂ်ယ္လီလိုျဖစ္ေနတဲ့

အသားတုန္တုန္ကေလးေတြကို မ်က္ႏွာမွာအသာလိမ္းေပး

မယ္ဆုိရင္မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အမဲကြက္ေတြ ေနေလာင္တာေတြကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။

အသားအေရ ေျခာက္တာလည္းမျဖစ္ေတာ့ဘူးေပ့ါ။

မိန္းကေလးေတြအမ်ားစုဟာမိတ္ကပ္ကိုလိမ္းတတ္ၾကပါတယ္ မနက္ပိုင္းလိမ္းၿပီးလို႔ မိတ္ကပ္ေၾကာင့္အသားအေရးမပ်က္စီးရေအာင္ ညေနအိမ္ျပန္ေရာက္တဲ့အခါ(သို႕)ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးတဲ့အခါ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ဂ်ယ္လီေလးကို မ်က္ႏွာအႏွံ႕လိမ္းေပးၿပီး မိနစ္(၂၀)ေလာက္မွာ ေရေအးနဲ႔ မ်က္ႏွာျပန္သစ္ေပးမယ္ ဆုိရင္ မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ၀က္ၿခံဖုေပါက္တာ၊ ေနေၾကာင့္အသားအေရေလာင္တာ ေျခာက္တာတို႔ကိုမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ေရေႏြးပူေလာင္တာ၊မီးပူေလာင္တာတို႔ျဖစ္တဲ့အခါမွာလည္း ျဖစ္ျဖစ္ခ်င္းရွားေစာင္းလက္ပတ္ကိုေရနဲ႔သန္႔သန္႔ေဆး၊

ႏွစ္ျခမ္းခဲြၿပီးအပူေလာင္တဲ့ဒါဏ္ရာေပၚကိုကပ္ေပးၿပီးမၾကာခဏရွားေစာင္းလက္ပတ္လဲလွယ္ေပးမယ္ဆိုရင္

ဒါဏ္ရာဟာအပူဖူ(အရည္ၾကည္ဖု) ျဖစ္မလာေတာ့ပဲခဏအတြင္းသက္သာမွာျဖစ္သလိုနဂိုအသားအေရအတိုင္း

ျပန္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ယိုလို႔ေျပာရမလား ခ်က္ေဆးလို႔ေျပာရမလား လုပ္ၿပီး စားလို႔လညး္ရပါေသးတယ္ ။အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရယ္၊ ထန္းလ်က္အမဲရယ္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ရယ္ေရာႀကိဳရတာပါ။

တခ်ိဳ႕ကေတာ့ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါးထည့္ၾကပါတယ္။ကၽြန္မကေတာ့ အလြယ္ပဲ ႀကိဳစားျဖစ္တာပါ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါး မထည့္ျဖစ္ပါဘူး။ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ကတစ္ဆ၊မန္က်ည္းသီးတစ္ဆကိုထန္းလ်က္က ႏွစ္ဆထည့္ရမွာပါ။

အရင္ဆံုးအပင္ကခူးလာတဲ့ ရွားေစာင္း လက္ပတ္ကို ေရေအးနဲ႔သန္႔ေနေအာင္ေဆးရပါမယ္ ၿပီးေတာ့ က်ိတ္စက္ကေလးနဲ႔တစ္ေခ်ာင္းခ်င္းက်ိတ္ေပးရပါတယ္။

ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္းဓါးနဲ႔ပါးပါးေလးလွီးေပးရင္လည္းရပါတယ္ က်ိတ္စက္ ဆိုေတာ့ျမန္တာေပ့ါေနာ။ ထန္းလ်က္ကိုလည္းေရနည္းနည္းနဲ႔ႀကိဳထားရပါမယ္။

မန္က်ည္းသီးကိုေတာ့ ေရေအးနည္းနည္းနဲ႔ စိမ္ၿပီးပြေနေအာင္ထားရပါမယ္။ၿပီးမွ မ်ည္က်ည္းသီးကို အႏွစ္ေတြပဲရေအာင္ ဇကာကေလးနဲ႔တိုက္ခ်ေပးရပါတယ္။ပြေနတဲ့မန္က်ည္းသီးကို ဒီအတိုင္းထည့္လည္းရပါတယ္။

ကၽြန္မကေတာ့ အႏွစ္ကေလးေတြပဲရေအာင္ဇကာေလးနဲ႔ တိုက္ခ်တာပါ။ႀကိဳထားတဲ့ ထန္းလ်က္ကို အေအးခံၿပီး ေရစစ္နဲ႔စစ္ေပးရပါမယ္ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ထန္းလ်က္မွာအမိႈက္ကေလးေတြ သဲေလးေတြပါေနတတ္တာေၾကာင့္ပါ။

ၿပီးရင္အဲဒီ(၃)မ်ိဳးကို ဒန္အိုးသန္႔သန္႔ထဲေပါင္းထည့္ၿပီး ႀကိဳလို႔ရပါၿပီ။ ႀကိဳေနရင္းနည္းနည္းျပစ္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဆက္တုိက္ေမႊေပးရပါမယ္။ ထန္းလ်က္ပါတာေၾကာင့္ မီးတူးတတ္တယ္ေလ။ ေရေတြခန္းသြားခါနီးမွာ ေတာ့ ဆားသင့္ေတာ္ယံု ေလာက္ထည့္ၿပီးေမႊေပးရပါတယ္။

ေရလညး္မက်န္၊တအားေစးကပ္သြားတာလဲမဟုတ္ပဲ သင့္ေတာ္တဲ့အေနအထားထိထားၿပီး အေအးခံထားလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ ပုလင္း(သို႔)ဗူးထဲထည့္ၿပီး ညေနစာနဲ႔ ေ၀းတဲ့ ညအိပ္ခါနီးအခ်ိန္မွာ အဲဒီရွားေစာင္းလက္ပတ္ယိုကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ဆီး၊၀မ္း၊ေလ မွန္ၿပီး အသားအေရစိုေျပမွာျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း ၊ေဗါက္ထျခင္းကိုေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ မိမိအသံုးျပဳတဲ့ရွန္ပူ နဲ႔အတူေရာေလ်ာ္ရင္ ေဗါက္ထတာဆံပင္ကၽြတ္တာကေနကင္းေ၀းၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလွပတဲ့ဆံပင္ကေလးကို

ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒါကေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္မည့္ ဖလားဒါမွမဟုတ္ ဇလံုကေလးေပ့ါ အဲဒီအထဲကို ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရဲ႕ဂ်ယ္လီကေလးေတြပဲရေအာင္အေပၚယံကအစိမ္းဖတ္ကေလးကို ဓါးနဲ႔ အသာခြာယူၿပီး ဂ်ယ္လီလိုအသားကေလးေတြကို မိမိအသံုးျပဳတဲ့ ဘီးကေလးနဲ႔ သာသာကေလး ျခစ္ယူပါ။

ၿပီးရင္မိမိအသံုးျပဳမယ့္ ေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္ထားၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔ထားေပးပါ။ ေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါ ေရာေမႊလိုက္ပါ

ေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ ဦးေရကိုလက္နဲ႔ဖြဖြသာကုတ္ပါ။ ခဏေပါင္းထား သလိုျဖစ္ေအာင္ ဖြဖြကုတ္ေပးပါ။ ၅မိနစ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားၿပီး ေရနဲ႔ေလ်ာ္ေပးမယ္ဆိုရင္ သင့္ဆံပင္ဟာ ႏူးညံ့ၿပီး ေဗါက္ကင္းတဲ့သူျဖစ္မွာပါ။

ဆံပင္သားဟာလည္း ႏွစ္ခြမျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္ထပ္အသံုး၀င္တာရွိပါေသးတယ္ ။အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္သတၱဳရည္ကိုေသာက္သံုး ျခင္းပါပဲ အဲဒါကေတာ့ ကိုယ္အတြင္းကကလီစာေတြအတြက္ သိပ္ေကာင္းတဲ့ေဆးရည္ပါတဲ့။


တေစာင္းလက္ပတ္၏ စြမ္းရည္

တေစာင္းလက္ပတ္သည္ ခ်ဥ္ဆီကို တိုးပြားေစသည္။ အဆိပ္ကို ပယ္၏။ အေရျပားအနာကို ေပ်ာက္ေစသည္။ ဆီးသက္ေစ၏။ ကိုယ္အေရျပားေရာဂါကို ကာကြယ္ေစသည္။ ဦးေႏွာက္ပူျခင္းကို ေအးေစႏိုင္သည္.။ ေရယုန္နာ ယားနာတို႕ကို ေပ်ာက္ေစႏိုင္သည္။ မ်က္စိိေရာဂါ အမိ်ဳးမ်ိဳးကိုလည္းေပ်ာက္ေစသည္။ အနာကိုက်က္ေစသည္။ ေသြးထြက္ျခင္းကို အျမန္တိတ္ေစသည္။ ဆီးပူ၊ဆီးေအာင့္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစသည္။ မီးယက္ေရာဂါကို အကိိ်ဳးျပဳ သည္။ နားနာ နားကိုက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစသည္။ အဖုအၾကိတ္မ်ားကို ေပ်ာက္ေစသည္။

တေစာင္းလက္ပတ္ႏွင့္ မိမိခႏၶာကိုယ္ သန္႕စင္ေစရန္

လွပေစရန္ ေအာက္ပါအတိုင္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။

တေစာင္းဘက္ပတ္ အႏွစ္ကို လက္ခ်ားအနည္းငယ္ထည့္ျပိး ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးျခင္းျဖင့္ ဥိးေခါင္းတြင္ရွီေသာ ေဘာက္ကို ေသေစႏိုင္သည္။ ေခ်းမ်ားကို ေျပာင္ေစသည္။ ဥိးေရကို ေအးေစသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ တခ်ိဳ႕ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္မ်ားတြင္ တေစာင္းလက္ပတ္ ထည့္သြင္းထားျခင္းျဖစ္သည္။

တေစာင္းလက္ပတ္အေစးကို ညအိပ္ရာ၀င္တိုင္း မိတ္ကပ္လိမ္းသကဲ့သို႕ မွန္မွန္သူတ္လိမ္းပါက မွဲ႕ေျခာက္၊ တင္းတိတ္၊ ၀တ္ျခံမ်ားကို သိသိသာသာ ေပ်ာက္ကင္းေစနုိင္သည္။

တေစာင္းလက္ပတ္မွ ရရွိေသာ အေစးကို က်ိဳခ်က္ျခင္းျဖင့္ မုတ္ခါး ကို ရရွိႏိုင္သည္။ ယင္းမုတ္ခါးသည္ ခႏၶာကိုယ္ အဆီက်ေစသည္။

တေစာင္းလက္ပတ္ျဖင့္ မ်က္ႏွာေပါင္းတင္ျခင္း

မ်က္ႏွာေပၚတြင္ အဖုအပိန္႕ မ်ားေပါက္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာအ၇ည္ျပားၾကမ္းတမ္းျခင္း၊ မ်က္ႏွာအဆိျပန္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာေနေလာင္ျပိး ညိဳမဲျခင္း၊ နိရဲျခင္းတို႕ကို ေအာက္ပါနည္းအတိုင္း တေစာင္းလက္ပတ္ပါ၀င္ေသာ တိုင္းရင္းေဆးစစ္စစ္ျဖင့္ အႏၱာရယ္ကင္းစြာ မ်က္ႏွာကို ေပါင္းတင္ေပးႏိုင္သည္။

ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

(၁) တေစာင္းလက္ပတ္ကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ျပိး ရေသာအႏွစ္

(၂) ၾကက္ဥအကာ

(၃) ပ်ားရည္

(၄) အသားေခ်ာေဆး (တိုင္းရင္းေဆး)

ၾကက္ဥအကာတစ္လံုး၊ပ်ားရည္တဇြန္း(ဟင္းစားဇြန္း)၊ တေစာင္းလက္ပတ္ျခစ္ျပိးအႏွစ္၊ ဟင္းစားဇြန္း(၂)ဇြန္း ယင္းတို႕ကို ေရာစပ္လိုက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားေခ်ာေဆးအမႈန္႕ကို အနည္းငယ္စီ ထပ္ထပ္ထည့္ျပီး သန္႕စင္ေသာလက္ျဖင့္ သမေအာင္နယ္ပါ။ အမႈန္႕ကို ခ်ိန္ထည့္ရင္း လက္မွာတဲြလာသည္အထိ နယ္ပါ။


မ်က္ႏွာေပါင္းတင္မည့္သူသည္ ပက္လက္အေနအထားရွိရမည္။ ဆံပင္မ်ားကို ရွင္းလင္းစြာ အေနာက္သို႕ လွန္ထားရမည္။ ေဆးမလိမ္းခင္ မ်က္ႏွာအား သန္႕စင္စြာ ေဆးေၾကာျပီး ႏူးညံ့ေသာ အ၀တ္စျဖင့္ သုတ္ထားရမည္။ ေဆးကို မ်က္ႏွာေပၚရွိ မ်က္လံုး၊ မ်က္ခံုး၊ ႏွာေခါင္းေပါက္၊ ႏုတ္ခမ္းတို႕ကို ခ်န္လွပ္ျပီး မထူမပါး၊ မ်က္ႏွာအျပည့္ မံလိုက္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း အနည္းငယ္စီ ေျခာက္ေသြ႕သြားပါလိမ့္မည္။ အိပ္ရာမ၀င္ခင္ ျပဳလုပ္ျပိး နံနက္အိပ္ရာထခ်ိန္တြင္ တျဖည္းျဖည္းျခင္းခြာျပီး မ်က္ႏွာအား ေရေႏြးျဖင့္ ေဆးေၾကာျပိး ႏူးညံ့ေသာ အ၀တ္ျဖင့္ အသာယာ သုတ္ေပးပါ။ ထိုနည္းျဖင့္ မၾကာခဏ ေပါင္းတင္ေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္.။

Shared from Ko Kyaw San

No comments:

Post a Comment