ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာတာေၾကာင့္ လူတိုင္းလိုလို စားႏိုင္ ၾကပါတယ္။
လူေတြ အမ်ားအားျဖင့္ စားေလ့ရွိၾကတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ ဆိုတာကို ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။
(၁) အစာေၾကေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးသင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာကို အလြန္အကၽြံ မစားမိ ေစပါဘူး။
(၂) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ေႏွးေကြး ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ သိသိသာသာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၾကၿပီး ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၄) အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ေပးႏုိင္ျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနိစ္၊ ဇင့္ (သြပ္) နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၾကၿပီး အ႐ိုးပါး ေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးတာ တို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။
(၅) ေသြးတိုးက်ေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ ထဲက ပပ္တိုက္ေတြဟာ angiotensin I-converting enzyme ကို တားဆီး ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) အျမင္အာ႐ံု ေကာင္းေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ ထဲမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီး ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ေရာဂါနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္း ပ်က္စီးမႈတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၇) ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစျခင္း
ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအ ၃၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဝင္ဝေနရာေတြျဖစ္တဲ့ အေျမႇးပါး၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းစနစ္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္တို႔ကို အားေကာင္း သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးျဖဴဥေတြမွာလည္း အဓိက ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၈) အေရျပား က်န္းမာေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးတာေၾကာင့္ ဆိုးရီးေယးစစ္ ေရာဂါ၊ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာေတြကို တြန္းလွန္ေပးကာ အေရျပားကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
(၉) အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ေကာင္းေစျခင္း
ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ေက တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ ၁၀၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈ အားေကာင္း ေစပါတယ္။
(၁၀) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းေစျခင္း
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ နာ့ဗ္ေၾကာ တစ္ဝိုက္က အဆီျပင္ (Sphingolipids) တည္ေဆာက္မႈ အတြက္ မရွိမျဖစ္ အစိတ္အပိုင္းျဖစ္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
No comments:
Post a Comment