Wednesday, December 25, 2013

အစားအေသာက္ေရာင္းခ်တဲ့သူဟာ သူတစ္ပါးရဲ႕အာဟာရကို ေကာင္းေသာေစတနာနဲ႔ ကုသိုလ္ယူပါလို႔ဆိုတဲ့ ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ


ျမန္မာထမင္းဆိုင္ရဲ႕မ်ိဳးဆက္ ေဒၚေအးစန္းရီ (လွည္းတန္းဆိုင္ခြဲ) .................................................................................. 
ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ ျမန္မာထမင္းဆိုင္ဆိုရင္ လူတိုင္းနည္းပါး သိရွိၾကပါတယ္။ ဆိုင္ရဲ႕ သက္တမ္းကလည္း မနည္းေတာ့ပါဘူး။ ၁၉၆၈ ခုႏွစ္က စတင္ဖြင့္လွစ္ခဲ့ရာ အခုဆိုရင္ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ေက်ာ္သက္တမ္းတိုင္ခဲ့ပါၿပီ။ ျဖတ္သန္းလာခဲ့တဲ့ သက္တမ္းမ်ားမွ ယေန႔တိုင္ေအာင္ျမင္ေနမႈရဲ႕ ေနာက္ကြယ္မွာ ဘယ္လို အေၾကာင္းရာေတြ ရွိခဲ့သလဲ ဆိုတာကလည္း စဥ္းစားစရာ၊ စိတ္၀င္စားဖြယ္ရာ ေကာင္းလွပါတယ္။ ဒီေတာ့ ျမန္မာထမင္းဆိုင္ေတြထဲမွာ သက္တမ္းအရွည္ဆံုး ျမန္မာ့လက္ရာစစ္စစ္ အရသာမ်ားကို ေပးစြမ္းခဲ့ေသာ ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ ျမန္မာထမင္းဆိုင္ရဲ႕ လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္၊ အေၾကာင္းအက်ိဳးတို႔ကို ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီရဲ႕ မ်ိဳးဆက္ျဖစ္ေသာ ပထမဆံုးဆိုင္ခဲြ (လွည္းတန္းဆိုင္ခဲြ)ကို စတင္တည္ေထာင္ခဲ့သူ သမီး ေဒၚေအးစန္းရီက သူမဘ၀ တစ္စိတ္တစ္ေဒသနဲ႔အတူ အခုလိုပဲေျပာျပခဲ့ပါတယ္။ 

• ပထမဦးစြာ ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ ျမန္မာထမင္းဆိုင္ေလးရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္းေလးကို ေျပာျပေပးပါဦး။ - အန္တီတို႔အေဖေတြ၊ အေမေတြကေတာ့ ဓႏုျဖဴရြာေလးက လယ္သမားဘ၀နဲ႔ ရန္ကုန္ကိုတက္လာရင္း ဖြင့္ျဖစ္သြားတာပါ။ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ အန္တီ့အေမက သူႀကီးသမီးပါ။ အဲဒါကို အေဖက ခိုးေျပးလာရင္း ရန္ကုန္ေဆးရံုႀကီးမွာ ၀န္ထမ္းအေနနဲ႔ေနရတယ္။ အဲဒီမွာတာ၀န္က်တဲ့ ဆရာ၀န္ေတြက အေဖနဲ႔အေမခ်က္တဲ့ ေတာထမင္း၊ ေတာဟင္းေလးေတြကို ႀကိဳက္ၿပီးေတာ့ ထမင္းဆိုင္ေလး စဖြင့္ၾကည့္ပါလားေပါ့။ အဲဒီမွာ အန္တီအေမနဲ႔ အေဖက ေတာင္းေလးနဲ႔စၿပီးေတာ့ ေရာင္းခဲ့တယ္။ အဲဒီလိုေရာင္းရင္းနဲ႔ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ အရမ္းေအာင္ျမင္လာေတာ့မွ သြားေဆးတကၠသိုလ္ရဲ႕ေရွ႕ ေလဟာျပင္ေစ်းမွာ ပိုက္ဆံေလးကိုစုၿပီးေတာ့မွ ေလဟာျပင္ေစ်းမွာ ပထမဆိုင္ခန္း ၃ ခန္းတဲြေလးကို စၿပီးေတာ့ဖြင့္ျဖစ္တယ္။ အဲဒီကေနမွ အရမ္းေရာင္းလာရေတာ့ ၁၅ ဆိုင္ခန္းတဲြကို တိုးခ်ဲ႕ဖြင့္လွစ္ခဲ့တယ္။ အဲဒီတုန္းက အန္တီတို႔ကလည္း ကေလးဆိုေပမယ့္ ၀ိုင္းကူညီညာလုပ္ရတာေပါ့။ ၁၅ ဆိုင္ခန္းတဲြဆိုေပမယ့္ အႀကီးႀကီးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အဲဒီကေနမွ ၂၉ လမ္းဆိုင္ကို ဖြင့္ျဖစ္တယ္။ အဲဒီမွာ အန္တီက ေမာင္ႏွမ ၈ ေယာက္ထဲမွာ ပထမဆံုး အိမ္ေထာင္က်တဲ့ သမီးျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆိုင္ထဲမွာ အန္တီတို႔လင္မယား ႏွစ္ေယာက္စလံုးက မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ အေျခခံကအစ ပညာသင္ရင္း ေအာက္ေျခကေနစၿပီးေတာ့ အကုန္လံုး၀င္လုပ္ရတယ္။ အဲဒီလိုဆိုင္မွာ တတ္သင့္တဲ့ပညာေတြ အကုန္ရၿပီဆိုေတာ့မွ လွည္းတန္းကဆိုင္မွာ စၿပီးေတာ့ အေဖက ဆိုင္ခဲြဖြင့္ခြင့္ေပးလိုက္တာပါ။ စဖြင့္တုန္းကလည္း အလုပ္သမားဆိုတာက အန္တီတို႔အမ်ဳိးေတြခ်ည္းပါပဲ။ ၃ ေယာက္ေလာက္ပဲရွိတယ္။ အဲဒီမွာ အန္တီက အသားငါး၀ယ္တယ္။ ခုတ္တယ္။ အန္တီ့ေယာက်္ားက ထမင္းခ်က္၊ ဟင္းခ်က္လုပ္ရင္းနဲ႔ စခဲ့တာပါ။ ဒါက အန္တီအခုဖြင့္ေနတဲ့ လွည္းတန္းဆိုင္ရဲ႕ ဇာတ္ေၾကာင္းပါ။ 

• အန္တီ အခ်က္အျပဳတ္လက္ဦးဆရာက ဘယ္သူေတြပါလဲ။ - လက္ဦးဆရာေတြကေတာ့ အန္တီ့ ေဖေဖနဲ႔ေမေမပါ။ ေဖေဖလည္းခ်က္တယ္။ ေမေမ လည္းခ်က္ပါတယ္။ 

• အန္တီတို႔ ဓႏုျဖဴဘက္က အစားအေသာက္နဲ႔ပတ္သက္ရင္ ဘာေတြအထြက္မ်ားပါသလဲ။ - ထြက္ပါတယ္။ ငါးရံ႕အူတို႔ စသျဖင့္ေပါ့။ ငါးေတြက ပိုမ်ားပါတယ္။ ငါးေရက်ဳိတို႔၊ ငါးရံ႕ေရက်ဳိေလးတို႔ေပါ့။ ငါးခူဆီျပန္၊ ငါးခူစဥ္းေကာ စသျဖင့္ျမန္မာဟင္း ဆန္ဆန္ေလးေတြ အရမ္းခ်က္က်ပါတယ္။ အမ်ားစုကေတာ့ ျမန္မာခ်က္ပဲ ခ်က္က်တာမ်ားပါတယ္။ အျခား ဆန္းဆန္းျပားျပားေတြ သိပ္မခ်က္ၾကပါဘူး။ ျမန္မာဟင္းဆန္ဆန္ပဲခ်က္တယ္။ အန္တီလည္း ျမန္မာဟင္းဆန္ဆန္ပဲ ႀကိဳက္တယ္။ အျခား တ႐ုတ္စာတို႔၊ကုလားစာတို႔ မႀကိဳက္ပါဘူး။ 

• အန္တီ ပထမဆံုးခ်က္ဖူးတဲ့ ဟင္းပဲြေလးကေရာ။ - ပထမဆံုးခ်က္တဲ့ ဟင္းကေတာ့ ငါးရံ႕အူေပါ့။ ငါးရံ႕အူက အူေခ်ာင္းေလးေတြဆိုရင္ ကိုယ္တိုင္ထိုးရပါတယ္။ ေသေသခ်ာခ်ာ စင္ေအာင္ေဆးရပါတယ္။ အဲဒီလိုမေဆးရင္ အရမ္းညႇီပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးေတြနဲ႔ ေသခ်ာေဆးၿပီး ႏွပ္ထားရပါတယ္။ ဆီကိုလည္း ျပန္ေနေအာင္သတ္ရပါတယ္။ အန္တီ့ေမေမကေတာ့ အဲဒီတုန္းက ေဘးနားကေန ေသခ်ာသင္ေပးခဲ့ပါတယ္။ 

• ဒါဆိုအဲဒီတုန္းကလက္ရာကေရာ ဘယ္လိုရွိပါသလဲ။ - အန္တီေမေမက ျမည္းၾကည့္ေတာ့ ေကာင္းတယ္လို႔ေတာ့ေျပာပါတယ္။ ေတာ္ပါတယ္လို႔လည္းေျပာပါတယ္။ 

• အန္တီခ်က္တဲ့ ဟင္းပဲြထဲမွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးဟင္းပဲြကေရာ ဘာဟင္းျဖစ္မလဲ။ - လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးဆိုရင္ ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္းေလးပါ။ တစ္ခါတေလေတာ့လည္း ၾကက္သားကာလသားဟင္းေလးေပါ့။ 

• အန္တီခ်က္တဲ့ဟင္းကို မိသားစုထဲကပဲျဖစ္ျဖစ္ ေကာင္းတယ္လို႔ ခ်ီးမြမ္းခံရတုန္းက ခံစားခ်က္ေလးကေရာ။ - အန္တီခ်က္ရင္ေတာ့ အၿမဲတမ္းေကာင္းတယ္လို႔ပဲ အေျပာခံရတာမ်ားတယ္။ (ေဘးက အန္တီရဲ႕သမီးျဖစ္သူ မအိသက္က 'အဲဒီလိုမွ မေျပာရင္ ေနာက္မစားရေတာ့ဘူး')(ရယ္လ်က္) 

အဲဒီလို ေကာင္းတယ္လို႔ေျပာရင္ေတာ့ အရမ္းကိုေပ်ာ္သြားတာပါပဲ။ ကိုယ့္စိတ္ထဲမွာလည္း ဒီလို ထမင္းဆိုင္ေလးဖြင့္ျဖစ္မယ္လို႔ စိတ္မကူးျဖစ္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၀ါသနာကအရမ္းပါေတာ့ ေမေမ မခ်က္ႏိုင္တဲ့အခါေတြမွာဆိုရင္ အန္တီတို႔ လင္မယားက ၀င္၀င္ခ်က္တယ္။ ခ်က္လိုက္တိုင္းလည္း မေကာင္း ေကာင္းေအာင္ခ်က္မယ္ဆိုတဲ့ စိတ္နဲ႔၀င္ခ်က္မိတယ္။ 

• အန္တီတို႔စၿပီးေတာ့ ဆိုင္ခဲြစဖြင့္ေတာ့ အခက္ခဲေတြဘာေတြရွိလား။ - အခက္အခဲကေတာ့ သိပ္မရွိပါဘူး။ အန္တီတို႔ စၿပီး ဆိုင္ခဲြတယ္ဆိုကတည္းက ေဖေဖတို႔၊ ေမေမတို႔က ေသခ်ာသင္ေပး လိုက္တယ္ဆိုေတာ့ အခက္မေတြ႔ခဲ့ရပါဘူး။ အန္တီ့ စဆိုင္ခဲြတုန္းက အန္တီ့စားသံုးသူက ေက်ာင္းသားေတြေလ။ ကိုယ့္သားသမီးေတြလိုပဲ။ ဒီေတာ့ အန္တီစိတ္ထဲမွာ ပူပန္တာတစ္ခုက သူတို႔ေတြ စားလို႔မွေကာင္းရဲ႕လားဆိုတဲ့စိတ္ေလး အၿမဲရွိတာပါပဲ။ ဒီေတာ့ အန္တီေန႔တိုင္းေမးတယ္။ သားေလး၊သမီးေလး ဒီဟင္းေလး စားလို႔ေကာင္းရဲ႕လားေပါ့။ သူတို႔က ေကာင္းတယ္ဆိုရင္ စိတ္ထဲမွာ ေက်နပ္သြားတာပါပဲ။ 

• အဲဒီတုန္းက ေဆြမ်ဳိးအလုပ္သမားသံုးေယာက္နဲ႔ လုပ္ရတယ္ဆုိေတာ့ ႏိုင္ေရာႏိုင္နင္းရဲ႕လား။ - အလုပ္သမားက သံုးေယာက္ပဲရွိတာရယ္။ ေက်ာင္းသားေရာင္းရေတာ့ ေန႔လယ္တစ္ခ်ိန္၊ ညေနတစ္ခ်ိန္ဆိုရင္ လူက အရမ္းက်တယ္။ မႏိုင္ဘူးေပါ့။ ေက်ာင္းသားေတြက သူတို႔ဖာသာသူတို႔ ထမင္းဆြဲ၊ ဟင္းဆဲြ၊ သူတို႔ဖာသာသူတို႔ စားပဲြထိုးလုပ္ၿပီးေတာ့ စားသြားၾကတာ။ ပိုက္ဆံေပးတဲ့လူလည္းေပး၊ မေပးတဲ့လူလည္းရွိတယ္ေပါ့ေလ။ အဲဒီတုန္းက ရန္ကုန္တကၠသိုလ္က မပိတ္ေသးေတာ့ အေတာ္ေလးေရာင္းရပါတယ္။ 

• အဲဒီတုန္းက ေက်ာင္းသူ၊ ေက်ာင္းသားေတြက အန္တီဆိုင္က ဘယ္ဟင္းေတြကို ႀကိဳက္က်တာမ်ားလဲ။ - ကေလးေတြကေတာ့ အမဲႏွပ္၊ ေနာက္ ဘဲေပါင္း၊ ၾကက္သားဆီျပန္ကို အာလူးနဲ႔ ခ်က္တာေတြဆို သူတို႔က အရမ္းႀကိဳက္တယ္။ 

• အန္တီတို႔က ေမာင္ႏွမ ၈ ေယာက္ေတာင္ရွိတယ္ဆိုေတာ့ အျခားဘယ္သူေတြကေရာ ဆိုင္ခဲြေတြေထာင္ေသးလဲ။ အန္တီတစ္ေယာက္တည္းပဲ ေထာင္တာလား။ - အန္တီတစ္ေယာက္တည္းေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ စမ္းေခ်ာင္းက ညီမေလးက ဒုတိယ ဆိုင္ခဲြေထာင္ပါတယ္။ တတိယကေတာ့ အကိုႀကီးအႀကီးဆံုးပါ။ 

• အန္တီဆိုင္ေလးကို နာမည္ပိုတက္ေအာင္တို႔၊ ဆန္းသစ္တီထြင္တာတို႔ဘာတို႔ေရာ ရွိလား။ - အဲဒီလိုမ်ဳိး နာမည္တက္ေအာင္ဆိုၿပီးေတာ့ လုပ္တာေတာ့မရွိပါဘူး။\ ျမန္မာအစားအစာစစ္စစ္ကို အရသာေရာ၊ အရည္ေသြးေရာ၊ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မႈေရာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ ထိန္းၿပီးေတာ့ခ်က္တာပဲရွိပါတယ္။ ေဖေဖ၊ ေမေမနဲ႔ အၿမဲတမ္း တဲြလုပ္လာတဲ့အခါက်ေတာ့ လက္ရည္က က်တယ္လို႔မရွိပါဘူး။ ဒီလို လက္ရည္မက်တဲ့အခါက်ေတာ့ ကိုယ့္ဟင္းသည္ ေကာင္းကိုေကာင္းရမယ္ဆိုတဲ့ခံယူခ်က္ အၿမဲထည့္ၿပီး သတိထားလုပ္တဲ့အခါက်ေတာ့ အၿမဲတမ္းေကာင္းေနပါတယ္။ ေနာက္ အန္တီတို႔က အႏွစ္ခ်က္ၿပီးေတာ့ အသားကို ျပဳတ္ေရာင္းတဲ့ဆိုင္မဟုတ္ဘူး။ ျမန္မာဆိုင္စစ္စစ္ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အသားကို ဆား၊ အရသာမႈန္႔ေတြနဲ႔ ေသခ်ာနယ္ၿပီး ခ်က္ေရာင္းတာ။ ဆီသတ္ၿပီးေရာင္းရတဲ့ဟင္းရွိသလို၊ လံုးခ်က္ခ်က္ၿပီးေတာ့ ေရာင္းရတဲ့ဟင္းလည္းရွိတယ္။ 

• ဟုတ္ကဲ့ ဒါဆို အန္တီ့အေၾကာင္းေလး နည္းနည္းေမးမယ္။ အန္တီငယ္ငယ္က ျဖစ္ခ်င္တဲ့ စိတ္ကူးရင္အိပ္မက္ကေရာ ဘာမ်ားလဲ။ - အန္တီက ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ေအာင္ျမင္တဲ့ လူတစ္ေယာက္ျဖစ္ေအာင္လို႔ စိတ္ထဲမွာ အၿမဲတမ္းထားတယ္။ က်ရာေနရာမွာ ေအာင္ျမင္ေအာင္လုပ္မယ္လို႔ စိတ္ကူးရွိတယ္။ အန္တီက ၈ တန္း ၉ တန္းေလာက္ကတည္းက ေမေမတို႔နဲ႔ ဒီထမင္းဆိုင္လုပ္ငန္းကို လုပ္ေနတာဆိုေတာ့ ထမင္းဟင္းခ်က္တာကိုေတာ့ စိတ္၀င္စားေနတာေပါ့။ အမွန္က ျဖစ္ခ်င္တာက ႐ုပ္ရွင္မင္းသမီးျဖစ္ခ်င္တာ။ မွတ္မွတ္ရရ အန္တီ ၈ တန္းႏွစ္မွာ ခင္သန္းႏုရဲ႕ ႐ုပ္ရွင္႐ူးမေလးဆိုတဲ့ ဇာတ္ကားေလးနဲ႔ ေက်ာင္းၿပိဳင္ပဲြမွာ ၀င္ၿပီးေတာ့ သ႐ုပ္ေဆာင္ၿပိဳင္တာ အန္တီ တတိယဆုရခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ပိုင္းေတာ့ အစ္ကိုေတြ၊ ေမာင္ေတြ၊ မိဘေတြကလည္း အားမေပးေတာ့ ဆက္မလုပ္ျဖစ္ခဲ့ပါဘူး။ အားမေပးေတာ့ ဆက္လုပ္လို႔လည္း မရေတာ့ပါဘူး။ ကိုယ္လုပ္ရမယ့္အလုပ္သည္ ေက်ာင္းတက္ခ်င္တက္၊ မတက္ရင္ မိဘအလုပ္အကိုင္ျဖစ္တဲ့ ထမင္းဟင္းေရာင္းဆိုေတာ့ ဒီကိုယ္လုပ္ရမယ့္လုပ္ငန္းကိုပဲ ေအာင္ျမင္ေအာင္လုပ္ရေတာ့တာေပါ့။ 

• ဒါဆို အန္တီငယ္ငယ္က အစားေသာက္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီးေတာ့ အမွတ္တရေတြဘာေတြ ရွိလား။ - အန္တီငယ္ငယ္က လသာ(၂) မိန္းကေလးေက်ာင္းမွာ တက္တာေလ။ ဒီေတာ့ အန္တီက ေက်ာင္းသြားလို႔ရွိရင္ ထမင္းခ်ဳိင့္ထဲမွာ ငါးျမင္းတံုးႀကီးထည့္သြားတာ။ အဲဒီမွာ အန္တီ့သူငယ္ခ်င္းက အန္တီ့ဆိုင္က ထမင္းဟင္းဆိုရင္ အရမ္းႀကိဳက္တာ။ အဲဒီတုန္းက ဆိုင္ကလည္း သိပ္နာမည္မႀကီးေသးဘူး ကိုယ့္ဆိုင္ကဟင္းကိုဆိုရင္ ကိုယ္က ဒီေလာက္မစားခ်င္ဘူး။ ေဘးကသူငယ္ခ်င္းက ကိုယ္ထည့္လာတဲ့ဟင္းကိုဆို အရမ္းစားခ်င္တာ။ ဒီေတာ့ ငါးျမင္းဟင္းက အန္တီလည္းႀကိဳက္တယ္။ သူတို႔လည္း အရမ္းႀကိဳက္ေတာ့ အၿမဲထည့္သြားၿပီး သူတို႔ကိုေကြၽးတာ။ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ အန္တီတို႔ မိန္းကေလးေက်ာင္းရဲ႕ ထံုးစံအတိုင္း အန္တီ့အခ်စ္ေတာ္ေပါ့။ သူ႕ကိုဆို အန္တီထည့္တဲ့ ဟင္းတိုင္း အၿမဲတမ္းေကြၽးတယ္။ ဒါေလးကေတာ့ အမွတ္တရရွိခဲ့တယ္။ 

• ေနာက္ အန္တီ့အမ်ိဳးသားနဲ႔ လက္ထပ္ျဖစ္သြားပံုေလးကေရာ။ - အန္တီက ေမေမတို႔ဆိုင္မွာ လုပ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ အန္တီ့အမ်ိဳးသားက အဲဒီမွာ ကုန္သည္လုပ္တယ္။ အဲဒီမွာ အန္တီ့အမ်ိဳးသားက ဆိုင္ကုိလာရင္းနဲ႔ အန္တီနဲ႔ ေတြ႔ခဲ့တာပါ။ ဒါေပမယ့္ အန္တီကေတာ့ အဲဒီတုန္းက သိပ္မႀကိဳက္ခဲ့ပါဘူး။ အေမတို႔၊ အေဖတို႔က သူ႕ကို အရမ္းသေဘာက်တယ္။ အန္တီကလည္း လသာ ၂ မွာေနတဲ့ ေက်ာင္းသူဆိုေတာ့ ေခတ္မီၿပီး အရမ္းေနရတကာလည္းပါခ်င္တယ္။ စာကလည္း သိပ္မႀကိဳးစားခ်င္ေတာ့ အေမတို႔၊ အေဖတို႔က သူနဲ႔ေပးစားလိုက္တာပါ။ ဒါေပမယ့္ အိမ္ေထာင္က်ေတာ့လည္း သူ႕ကို ကိုယ္လည္းခ်စ္ပါတယ္။ 

• အန္တီ့ အေဖ၊ အေမေတြက အန္တီ့အမ်ိဳးသားကို သေဘာက်သြားတဲ့ အခ်က္ေလးကေရာ။ - အဲဒီတုန္းက သူက အန္တီ့ကို အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။ အန္တီကလည္း လသာ၂ မွာ ကိုယ့္ကုိႀကိဳက္တဲ့လူေပါေတာ့ မႀကိဳက္ခဲ့ဘူးေပါ့။ ဒါေပမယ့္ အန္တီ့အေဖက သူႀကိဳက္ေနမွန္းလည္းသိတယ္။ ေနာက္ အေဖ့မ်က္စိေရွ႕မွာပဲ အန္တီအမ်ဳိးသားက ဆိုင္ေသးေသးေလးကေန ဆိုင္းႀကီးႀကီးျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားခဲ့တာေတြကို ျမင္တယ္။ အေဖတို႔ကလည္း လူႀကီးေတြဆိုေတာ့ ႐ိုးတယ္။ အဲဒီမွာ အေဖက သူ႕ကိုသြားေမးလိုက္တယ္။ မင္း ငါ့သမီးကိုယူမလား၊ ႀကိဳက္လားေပါ့။ အဲဒီမွာ သူကလည္း ႀကိဳက္ပါတယ္ဆိုၿပီးေတာ့ ေပးစားလိုက္တာ။ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ အန္တီ့အမ်ဳိးသားက အေဖခ်စ္လို႔ေပးစားခဲ့တဲ့ သားမက္ေပါ့။ 

• အန္တီက အစားေသာက္ေတြထဲမွာဆို ဘယ္အစားေသာက္ကိုႀကိဳက္လဲ။ - အန္တီကေတာ့ ငါးရံ႕ဆန္ေလွာ္ဟင္းကိုႀကိဳက္တယ္။ ေနာက္ ငါးရံ႕အူဟင္းကို ႀကိဳက္တယ္။ 

• အန္တီစားဖူးသမွ်ထဲမွာ တစ္သက္မေမ့ေလာက္ေအာင္ရွိတဲ့ အစားေသာက္ကေရာ။ - ေစာေစာကေျပာတဲ့ ငါးရံ႕ဆန္ေလွာ္ဟင္းပါပဲ။ 

• ေနာက္ အန္တီအစားေသာက္တစ္ခုခုကုိ စားလိုက္ရင္ တစ္ေယာက္ေယာက္ကို သြားသတိရတဲ့ အစားေသာက္မ်ဳိးေရာရွိလား။ - အဲဒီ ငါးရံ႕ဆန္ေလွာ္ဟင္းက ေမေမလည္းႀကိဳက္တယ္။ ေနာက္ အန္တီ့ေဖေဖဆို ၀က္သားတို႔၊ ၾကက္သားတို႔ကို ဆီျပန္ဟင္းထဲက ျပန္ခပ္ၿပီးေတာ့ ၾကြပ္ၾကြပ္ကေလးျပန္ခ်က္တတ္တယ္။ ဒီေတာ့ အဲဒီလိုဟင္းေလးေတြ ျပန္ခ်က္စားမိရင္ ေမေမနဲ႔ ေဖေဖကို အရမ္းသတိရမိတယ္။ 

• အန္တီ့သမီး မအိသက္တို႔ေနတဲ့ အဂၤလန္ကိုအလည္သြားရင္ေရာ ျမန္မာျပည္က ဘယ္အစားေသာက္ကို သတိရမိလဲ။ - သမီး (မအိသက္)တို႔အိမ္မွာက်ေတာ့ သူတို႔က ျမန္မာအစားအစာပဲ အၿမဲတမ္းခ်က္စားျဖစ္ေတာ့ သိပ္ေထြေထြထူးထူး သတိရတာမရွိပါဘူး။ ကိုယ့္ဘာသာကိုပဲ ျမန္မာထမင္းဟင္း ခ်က္စားျဖစ္တာမ်ားတယ္။ အန္တီ့ေျမးေတြကလည္း ျမန္မာအစားအစာပဲႀကိဳက္ၾကတယ္ေလ။ 

• ငယ္ငယ္တုန္းကႀကိဳက္ၿပီးေတာ့ အခုမွမႀကိဳက္ေတာ့တဲ့ အစားအစာေတြ ဘာေတြေရာရွိလား။ - အင္း ရွိတယ္။ ဆိတ္သားေလ။ ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ အရမ္းႀကိဳက္တယ္။ မက်က္တစ္က်က္ေတာင္ စားတယ္။ အခု အသက္ႀကီးေတာ့ မစားခ်င္ ေတာ့ဘူး။ 

• ဒါဆို ငယ္ငယ္တုန္းမႀကိဳက္ဘဲ အခုမွႀကိဳက္တာကေရာ။ - ၾကက္သားဟင္းျဖစ္မယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းကဆိုရင္ ၾကက္သားဟင္းဆိုရင္ လံုး၀ကိုမစားဘူး။ အခု အသက္ႀကီးမွ ေန႔တိုင္းနီးပါးစားျဖစ္ေနတယ္။ 

• အန္တီတို႔မိသားစု လက္ဆင့္ကမ္းေပးခဲ့တဲ့ ဟင္းပဲြေလးေတြရွိရင္ ေျပာျပေပးပါဦး။ - ငါးပိေထာင္းတို႔၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ဒါေတြကေတာ့ လက္ဆင့္ကမ္းဟင္းလို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဒီဟင္းေတြကေတာ့ သူမ်ားနဲ႔မတူေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာျပဳလုပ္ ခ်က္ျပဳတ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းဆိုရင္လည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ဆားနဲ႔ေသခ်ာေဆးရ တယ္။ ဒါက အခုမွမဟုတ္ဘူး ဟိုးအရင္ကတည္းက ဒါေၾကာင့္လည္း အန္တီတို႔ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းစားလို႔ ၀မ္းပ်က္သြားတာတို႔၊ ၀မ္းေလ်ာသြားတာတို႔ မရွိဘူး။ငါးပိဆိုရင္လည္း လပၸတာကပို႔ေပးတယ္။ ငါးပိေရခ်ိဳက်ေတာ့ ဓႏုျဖဴကေန ငါးပိကို ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ ဆားနဲ႔ ငါးပိကိုသိပ္ၿပီးေတာ့ ျပန္ႏွပ္ထားတာကိုပဲ သံုးတာပါ။ 

• အန္တီ မိဘခ်က္တဲ့ဟင္းေတြထဲမွာဆိုရင္ေရာ ဘယ္ဟင္းကိုႀကိဳက္လဲ။ - အေမတို႔ခ်က္တဲ့ ဟင္းထဲမွာဆိုရင္ ၀က္သနီဆီျပန္တို႔၊ ဘဲေပါင္းတို႔ အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္။ 

• အန္တီတို႔ ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီဆိုင္ရဲ႕ လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္ကေလးကေရာ ဘာမ်ားျဖစ္မလဲ။ - အန္တီ့အျမင္အရ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ ေစတနာထားရမယ္။ သန္႔ရွင္းမႈရွိရမယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ကိုယ့္စိတ္ထဲမွာ စားသံုးသူေတြ စားေသာက္ေနတာ အဆင္မွေျပပါ့ မလားဆိုတဲ့ ပူပန္မႈက အၿမဲတမ္းရွိေနရမယ္။ ကိုယ့္က ဒီလိုေစတနာထားမွလည္း ကိုယ့္အေပၚျပန္ၿပီးေတာ့ ေမတၲာထားၾကတာေလ။ ဥပမာ စားသံုးသူဆီက ပိုက္ဆံေတြကို အလကားလိုခ်င္ေနရင္ ကိုယ့္ရဲ႕ေစတနာက အလကားျဖစ္သြားမွာေလ။ အန္တီက ပိုက္ဆံဆိုတာထက္ ေစတနာရယ္၊ ေမတၱာရယ္၊ က႐ုဏာရယ္ကို အၿမဲတမ္းအေလးထားပါတယ္။ ဆိုင္ဖြင့္တယ္ဆုိေတာ့လည္း အဆင္မေျပမႈေတြေတာ့ ရွိတာပါပဲ။ တစ္ခါတေလက်ရင ္ လုပ္ရင္းကိုင္ရင္းနဲ႔ စားပဲြထဲမွာ ဆံပင္တို႔ဘာတို႔ ပါသြားတာေတြရွိတယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္သြားရင္ အန္တီ အရမ္းေတာင္းပန္တယ္။ ေနာက္ စိတ္ထဲမွာလည္း တစ္ေနကုန္ စိတ္မေကာင္းျဖစ္ေနမိတယ္။ အၿမဲတမ္းလည္း စားသံုးသူအေပၚမွာေစတနာထားပါတယ္။ 

• အန္တီတို႔ ဆိုင္စဖြင့္ခါစက ေက်ာင္းသားေတြကို အဓိကထားၿပီးေရာင္းခဲ့ရေတာ့။ ေက်ာင္းသားဆိုတဲ့အတိုင္း သူတို႔ရဲ႕ ဒဏ္ေတြ ဘယ္လိုခံခဲ့ရေသးလဲ။ - အန္တီစေရာင္းရတာက ေက်ာင္းသူ၊ ေက်ာင္းသားေတြေလ။ အန္တီက သူတို႔ကို ကုိယ့္သားသမီးလိုပဲ သေဘာထားတယ္။ သူတို႔ဆိုးတာကိုလည္း ခံခဲ့ရတယ္။ ေကာင္းတာကိုလည္း ခံခဲ့ရတယ္။ ဒီေတာ့ ေစတနာမထားရင္ ေစ်းမေရာင္းႏိုင္ဘူးလို႔ ျမင္ပါတယ္။ ေစတနာထားမွလည္း ေစ်းေရာင္းႏိုင္မွာပါ။ ဥပမာ အခ်ဳိ႕ေက်ာင္းသားေတြဆိုရင္ စေနာက္သြားတာမွ ေရေႏြးအိုးထဲ ငါးပိေထာင္းေတြထည့္သြားတယ္။ေနာက္စားတဲ့ လူက ေျပာဆိုေတာ့တာေပါ့။ ဒီေတာ့ ေနာက္ပိုင္းဆို ေက်ာင္းသားအုပ္လာလို႔ ထသြားၿပီဆိုရင္ အန္တီ ဒါေတြကိုၾကည့္ရေတာ့တယ္။ ေနာက္ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းေတြ အိတ္ထဲ ထည့္သြားတယ္။ ေရေႏြးခြက္ေတြ အိတ္ထဲထည့္သြားတယ္။ စသျဖင့္ေပါ့။ ၿပီးရင္ လမ္းေဘးမွာ သြားေရာင္းတယ္။ ဘယ္ေလာက္မွလည္း ရတာမဟုတ္ဘူး။ ငါးျပား၊ ဆယ္ျပားေလာက္ပဲရွိတယ္။ ဒါေပမယ့္ အန္တီကေတာ့ ဘာမွမေျပာပါဘူး။ ညဘက္ဆိုရင္လည္း မိုးႀကီးခ်ဳပ္မွ ၀င္လာတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လည္းသားရယ္ေပါ့။ ထမင္းစားခ်င္လို႔ စားစရာလည္း ဆိုင္မရွိလို႔ဆိုေတာ့ အန္တီတို႔က ျပင္ဆင္ၿပီး ထမင္းခူးေကြၽးရတယ္။ 

• အန္တီ ကိုယ္ပိုင္ဆိုင္ခဲြေရာရွိလား။ - အန္တီက ဒီလွည္းတန္းဆိုင္တစ္ခုပဲ ရွိပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းက်မွ သားသမီးေတြက ခဲြခ်င္လည္းခဲြေပါ့။ အခုေလာေလာလတ္လတ္ကေတာ့ သားတို႔မဂၢဇင္းမွာေရးေနတဲ့ မအိသက္ကေတာ့ အဂၤလန္မွာ ျမန္မာ Food Market ဆိုင္ေလး ၃ ဆိုင္ဖြင့္ထားတယ္။ ဒီျမန္မာစားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္ဖို႔ကေတာ့ ႀကိဳးစားေနတုန္းပဲ။ 

• ကိုယ္တိုင္ခ်က္ၿပီးေတာ့ ေစ်းေရာင္းတဲ့အခ်ိန္ေတြထဲကမွ ဘယ္လိုအခ်ိန္ေတြဆိုရင္ ပီတိျဖစ္မိပါသလဲ။ စိတ္ခံစားမႈအပိုင္းေလးကို ေျပာျပေပးပါဦး။ - အဲဒါကေတာ့ အန္တီကိုယ္တိုင္ခ်က္ၿပီးေတာ့ အဲဒီဟင္းပဲြ ေစ်းေရာင္းတဲ့ေနရာကို ေရာက္ေနရင္ အန္တီက မီးဖိုေခ်ာင္ထဲကေနၿပီးေတာ့ လွမ္းေအာ္တယ္။ ငါးရံ႕အူဟင္းရတယ္ေနာ္လို႔ ေအာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ခ်က္ခ်င္း ဟင္း ၄ ပဲြ၊ ၅ ပဲြထြက္သြားတယ္ဆိုရင္ အရမ္းပီတိျဖစ္တယ္။ အရမ္းလည္း စိတ္ခ်မ္းသာတယ္။ ငါ့ဟင္း ၅ ပဲြေတာင္ထြက္သြားၿပီဟုတ္လား ဆက္ေရာင္းေနာ္ လက္မေလ်ာ့လိုက္နဲ႔လို႔ေျပာၿပီး ေနာက္ ျပန္ခ်က္စရာရွိတာခ်က္တယ္။ 

• ထမင္းဟင္း ခ်က္ေရာင္းေနတဲ့လူတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ေရွာင္ရန္ေဆာင္ရန္ အခ်က္ေလးေတြကို အန္တီအျမင္နဲ႔ ေျပာျပေပးပါဦး။ - ေဆာင္ရမယ့္အခ်က္ဆိုရင္ စားသံုးသူအေပၚ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ေအာင္ အၿမဲတမ္း ႀကိဳးပမ္းလုပ္ေဆာင္တယ္။ ဆိုင္က၀န္ထမ္းေတြရဲ႕ တစ္ကိုယ္ေရ က်န္းမာေရးကအစ အထူးအေလးထားေဆာင္ရြက္ပါတယ္။ ေနာက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကလည္း အခုဆိုရင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြ ဘာေတြပါတယ္ဆိုတဲ့ အသံေတြထြက္ေတာ့ အန္တီက အၿမဲတမ္း ဆားနဲ႔ေဆး၊ ေရနဲ႔ေဆးတယ္။ ျပဳတ္ရင္လည္း ဒီအတိုင္းပဲ ဆားနဲ႔ေဆး၊ ေရနဲ႔ေဆးၿပီးရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူမွာျပဳတ္တယ္။ ၿပီးရင္ ေရသန္႔ေရနဲ႔ ေဆးတယ္။ ေရွာင္ရန္ကေတာ့ ကို္ယ္ျမတ္ရင္ၿပီးေရာဆိုၿပီးေတာ့ အရည္ေသြးမမီတဲ့ ပစၥည္းေတြကို မသံုးပါဘူး။ အျမတ္ထြက္ပါေစဆိုၿပီးေတာ့ စားသံုးသူရဲ႕ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေအာင္ ဘယ္ေတာ့မွမလုပ္သင့္ဘူး။ မေကာင္းတဲ့ အစားအေသာက္မွန္သမွ်ကလည္း မီးဖိုေခ်ာင္ထဲကေနအျပင္ကို ဘယ္ေတာ့မွ ထြက္မလာေစရဘူး။ ဟင္းက်န္ကိုလည္း ဘယ္ေတာ့မွမထားဘူး။ ဆီကအစ သန္႔ရွင္းတဲ့ေနၾကာဆီပဲသံုးတယ္။ 

• အန္တီရဲ႕ စိတ္အပန္းေျဖမႈပံုစံေလးကေရာ။ - ျမန္မာျပည္အႏွံ႔ ဘုရားဖူးခရီးထြက္ပါတယ္။ 

• စိတ္ဖိစီးလာရင္ ဘယ္လုိပံုစံမ်ဳိးနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေျဖေလ်ာ့ပါသလဲ။ - တရားထိုင္ျခင္းျဖင့္ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေျဖေလ်ာ့ပါတယ္။ 

• အန္တီ ျပဳလုပ္တဲ့ ပရဟိတ၊ အလွဴေလးမ်ားကို ေျပာျပေပါးပါဦး။ - အလွဴကေတာ့ ဗုဒၶဘာသာတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ေနရာအခ်ိန္မေရြး လွဴေနတာပါပဲ။ ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ်ေပါ့။ ဥပမာ- အန္တီတို႔ဆိုင္မွာ မနက္တိုင္း ဆြမ္းလာခံသမွ် ရဟန္း၊ မယ္သီလရွင္၊ ကိုယ္ရင္ေလးေတြကို ေလာင္းဖို႔ရာအတြက္ ဘုန္းႀကီးဆြမ္းနဲ႔ဟင္းကို အရင္ဆုံး အေစာဆုံးခ်က္ၿပီး ဆိုင္က ကေလးတစ္ေယာက္စီက ပုံမွန္ေန႔စဥ္ ဆြမ္းေလာင္းတာ၀န္ယူရပါတယ္။ သူတို႔လည္း ကုသိုလ္ရတာေပါ့ေလ။ အန္တီ့အမ်ဳိးသားက အညာကဆိုေတာ့ ႏွစ္စဥ္ သူတို႔ပခုကၠဴၿမိဳ႕ ရွင္မကံရြာနဲ႔ အနီးရြာေတြက ရွင္မျပဳႏိုင္တဲ့ ကေလးေတြကို ဗမာလူမ်ဳိးေတြရဲ႕ အထြဋ္အျမတ္ မဂၤလာျဖစ္တဲ့ ရွင္ျပဳ၊ နားသအလွဴ သြားလွဴျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုပဲ ေက်ာင္းမေနႏိုင္တဲ့ကေလးေတြ၊ ပညာေရးမ်ဳိးေတြ အန္တီတို႔လင္မယားက အျမဲလိုလိုလားလား ပညာၿပီးဆုံးတိုင္ ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္။ ဘုရား၊ သိမ္ေက်ာင္း၊ ေရတြင္း စတဲ့အလွဴႀကီးေတြ တစ္ဖက္ကလွဴသလို အေသးစား အလွဴေပမယ့္ တကယ္လိုအပ္တဲ႔အလွဴမ်ိဳး ေနရာမ်ိဳးကအလွဴဆိုလည္း ပိုလွဴျဖစ္တာေပါ့။ 

• အန္တီ့မိဘေတြ ဆံုးမတဲ့စကားေတြထဲမွာမွ အန္တီ့စိတ္ထဲမွာ စဲြျမဲေနတဲ့ ဆံုးမစကား။ - စိတ္ထားေကာင္းမွ ကံေကာင္းမယ္။ စိတ္ထားယုတ္ရင္ ကံဆိုးမယ္။ အစားအေသာက္ေရာင္းခ်တဲ႔သူဟာ သူတစ္ပါးရဲ႕အာဟာရကုိ ေကာင္းေသာ ေစတနာနဲ႔ ကုသိုလ္ယူပါဆိုတဲ့ စကားေလးေတြပါပဲ။ 

• ေနာင္ ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ မ်ိဳးဆက္ေတြအတြက္ အန္တီျဖစ္ေစခ်င္တဲ့ စိတ္ကူး၊ ဆႏၵ။ - စိတ္ကူးသစ္မ်ား၊ စိတ္သေဘာေျဖာင့္မတ္မွန္ကန္ျခင္းမ်ား၊ ၀ီရိယ၊ လုံ႔လတို႔ျဖင့္ ဘိုးဘြားမိဘေတြရ႕ဲ အစဥ္အဆက္ ကုသိုလ္ခ်မ္းသာမ်ားကို အဓြန္႔ရွည္တည္တံ့ေအာင္ ႀကိဳးစားေဆာင္ရြက္ၾကေစခ်င္ပါတယ္။ 

• အခုေနာက္ဆံုး Food မဂၢဇင္းကေနၿပီးေတာ့ ထမင္းဆိုင္ျဖစ္ျဖစ္၊ စားေသာက္ဆိုင္ျဖစ္ျဖစ္ ဖြင့္ခ်င္တဲ့လူေတြအတြက္ စကားလက္ေဆာင္ေလးကို ေျပာျပေပးပါဦး။ - အန္တီေျပာခ်င္တာကေတာ့ ရွင္းရွင္းေလးပါပဲ။ ေစတနာထားပါ။ ေမတၲာထားပါ။ က႐ုဏာထားပါ။ ဒါဆုိရင္ ေအာင္ျမင္တိုးတက္ပါတယ္။ စားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္မယ္ လူတစ္ေယာက္ဟာ က်န္တဲ့ဟာ ဘာမွထပ္မထည့္ရင္ေတာင္မွ ေစတနာေလး ထပ္ထည့္ေပးပါ။ ေစတနာေၾကာင့္ရတဲ့ အက်ိဳးအျမတ္က က်န္တာထက္ပိုၿပီးေတာ့ တန္ဖိုးရွိပါတယ္လို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ...........................


 ေ၀ယံလႈိင္၀င္း (အာဂ) .............................
By: FOOD Magazine

No comments:

Post a Comment