Wednesday, January 22, 2014

ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြကို သတိျပဳျပီး စားသုံးသင့္


ကြ်န္ေတာ္တို႔ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္း အေပါင္းအသင္း မိဘ ေဆြမ်ဴိးေတြနဲ႔ အတူ အေနာက္တိုင္း စားေသာက္ဆိုင္ေတြ ေရာက္ၿဖစ္တဲ့ အခါ ပုဇြန္၊ ဂဏန္း၊ ငါး အဲဒါေတြ အကုန္ ပါ၀င္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ပြဲနဲ႔ အတူ ၀ိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူက၀ိုင္၊ ၀ိုင္မေသာက္ တတ္တဲ့ သူေတြ အတြက္ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juiceလို ေဖ်ာ္ရည္မ်ဴိးကို တြဲဖက္ၿပီး စားသံုး ခဲ့ၾကဖူး ပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ ့တရုတ္္ မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲ ေတြမွာ ဘူေဖး ေကြ်းတဲ့ အခါ ပုဇြန္ တစ္ပန္းကန္နဲ ့အတူ Orange Juice တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ပါ၀င္မွာ ေသခ်ာ ပါတယ္။ ဒီလိုတြဲဘက္ စားသံုးမႈ မ်ဳိးဟာ ဘာမွ မထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ရုိးရွင္းမႈ႕ေလးလို႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ထင္ခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့ အခြံပါး ေလးေတြ ပါတဲ့ ပင္လယ္စာ မ်ဳိးနဲ့ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice ကို တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္ စားသံုးတဲ့ အခါ အခန္႔ မသင့္ရင္ အသက္ အႏၲရာယ္ကိုပါ စိိုးရိမ္ရေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္တို ့ အခုသိခဲ့ ရပါၿပီ ။

ထိုင္၀မ္ ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီး တစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ႔ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြ ထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုး သြားခဲ့ပါတယ္။

သူမရဲ့ ႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့ အခါ Arsenic အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္ လာပါတယ္။ အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ရဲေတြဟာ ေသမႈ႕ ေသခင္း ဖြင့္ၿပီး အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမွူ႔ေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။

ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခုရဲ့ ပါေမာကၡတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာကို ေၿဖရွင္းဖို႔ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။

ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္႔ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီး ေနာက္မွာေတာ့ ဒီလွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖ ရွင္း ႏုိင္ခဲ့ ပါတယ္။

ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသ ခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိ လတ္လြတ္ ၿဖစ္မွူ႔ေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုး ခဲ့ရတာပါလို႔ ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။

“ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုးရတာလဲ” ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ ့ၾသကုန္ ၾကပါတယ္ ။ “Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာ အိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္ စီကို ေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့ပါတယ္ ၊ ဗီတာမင္စီ ဟာလည္း သူ႔အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး၊ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ ပါတယ္၊ ပုဇြန္စား တာကလည္း ၿပႆနာ မဟုတ္ ေသးပါဘူး။ သူမနဲ႔ အတူတူ ညစာမွာ ပုဇြန္စားတဲ့ သူေတြလည္း ဘာမွ မၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ့ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီ ပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ” လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။

အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို႔ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြ ပါတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆ ၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို ေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။

အဲဒီလတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္ကို ေဘးမၿဖစ္ေစ ပါဘူး ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေပါင္းစပ္ မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြ ၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္ မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205)ဟာ အဆိပ္ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း သံုးမ်ဴိး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public! ) အၿဖစ္ ေၿပာင္းလဲ သြားပါတယ္။

အာဆင္းနစ္ အဆိပ္္ရဲ့ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရး အပါဆံုး အစိတ္အပိုင္းေတြ ၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္နဲ ့အာရုံေၾကာ ေတြ ရဲ့ ေသြးေၾကာ ေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့ လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြ ၿဖစ္လာပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ကို ဗီတာမင္စီနဲ႔ ပူးတြဲ မစားၾကဖို ့သတိေပး ထားပါတယ္။


Shared from Myawady News (FB)

No comments:

Post a Comment