Sunday, July 6, 2014

မုန္ ့ၾကာေစ့ - မုန္ ့ပိႏၷၷဲေစ့




ေန ့လည္ခင္းေတြမွာ အဆာေၿပစားဖို ့ အသည္ေလးေတြ မုန္ ့အစံု ဗန္းနဲ ့လာေရာင္းတဲ့အခါ အၿမဲစားၿဖစ္တဲ့ မုန္ ့ေလးပါ။ သာကူနဲ ့ေရာၿပီး စားၾကပါတယ္။ ကဲကဲကေတာ့ သူ ့ခ်ည္းသပ္သပ္ စားရတာကို ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။

မုန္ ့ပိႏၷၷဲေစ့ လုပ္နည္းေလးကို share ပါမယ္႐ွင္။

Ingredients:
ေကာက္ညင္းမႈန္႕ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ခြက္
ဆန္မႈန္႕ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁၀က္
ေရ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁၀က္
ဆား အနည္းငယ္
ထန္းညက္ခဲ ၂၀ခဲ
အုန္းသီး ၁လံုး

Preparation Method:

၁) ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ ၊ဆန္မႈန္႕ ၊ဆားတို ့ကို ေရသံုးပံု ႏွစ္ပံု ေလာက္ထည့္ၿပီး မုန္႕အေစးေပါက္တဲ့ အထိ နွယ္ပါ။ အေရးၾကီးတာကေတာ့ ေရကို ေျဖးေျဖးခ်င္း ေလာင္းထည့္ပါ၊ နယ္ရင္းနဲ ့ လံုးလို ့ရၿပီဆို ေရထည့္တာကို ရပ္ပါ။
၂) မုန္ ့သားနပ္သြားေအာင္ ၂နာရီေလာက္ ေရစိုပိတ္စ နဲ ့အုပ္ထားေပးပါ။
၃) ေရေႏြးအိုးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ အိုးက အ၀က်ယ္ဆို ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မုန္ ့သားနည္းနည္းခ်င္းစီယူၿပီး အလံုးေတြ လံုးၿပီး အိုးေဘးတေစာင္းကေန ထည့္ပါ။ (အပူေငြ ့ သတိထားပါ။)
မုန္ ့ၾကာေစ့ဆို ေသးေသးလံုးလံုးေလးေတြ လံုးပါ။ မုန္ ့ပိႏၷၷဲေစ့ဆို ေသးေသးလံုးလံုးေလးေတြ လံုးၿပီး လက္ႏွင့္ အသာေလးလွိမ့္လိုက္လွ်င္ ပိႏၷၷဲေစ့ပံုစံ ရပါၿပီ။
၄) မုန္ ့ေတြ က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ေရေပၚသို ့တက္လာပါတယ္။ ဆယ္ယူၿပီး ေရေအးထဲ စိမ္ထားပါ။
၅) အုန္းသီးတၿခမ္းကို ၿခစ္ၿပီး အုန္းႏို ့ရည္ရေအာင္ က်ဳိထားပါ။ က်န္တၿခမ္းကို အေပၚမွၿဖဴးစားရန္ ၿခစ္ထားပါ။
၆) ထန္းညက္ရည္အတြက္ ထန္းညက္ခဲေတြကို ေရအရင္ စိမ္ထားပါ..ၿပီးလွ်င္ ေရစစ္ၿဖင့္ စစ္ၿပီး ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ကာ မျပစ္မက်ဲ က်ဳိထားပါ။
၇) ထန္းညက္ရည္အေနေတာ္ရၿပီဆိုလွ်င္ ဆယ္ထားေသာ မုန္ ့ေလးေတြထည့္ပါ။ (အုန္းႏို ့ရည္ကို တခါတည္းထည့္လည္းရပါတယ္။ )

ၿပင္ဆင္ပံု
စားမယ့္ပန္းကန္ေလးထဲ လိုသေလာက္ထည့္ၿပီး အုန္းႏို ့ရည္ဆမ္းပါ။ အုန္းသီးၿခစ္ၾကိဳက္လွ်င္ အေပၚမွၿဖဴးပါ။

အခ်ိဳၾကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ ပူပူေမႊးေမႊး အဆာေၿပစားစရာ မုန္ ့ပိႏၷၷဲေစ့ ရပါၿပီ။

*** ေကာက္ညင္းမႈန္႕၊ဆန္မႈန္႕ အမ်ိဳးအစားေပၚ မူတည္ၿပီး ေရကို ခ်ိန္ဆထည့္္ပါ။

p.s ၿမန္မာမုန္ ့ေတြက ေကာက္ညွင္းနဲ ့ဆန္ကို တညသိပ္ေရစိမ္၊ မုန္ ့ၾကိတ္ဆံုမွာသြားၾကိတ္ ၊ ၿပီးမွ အေပၚကအေလးတင္ၿပီး ေရစစ္ထား မုန္ ့သားနပ္သြားမွ ကိုယ္လုပ္ခ်င္တဲ ့မုန္ ့ကို လုပ္စားရတာပါ။ မုန္ ့အမ်ိဳးအစားေပၚ မူတည္ၿပီး သံုးတဲ့ ဆန္၊ အခ်ိဳးအစားလည္း ကြာပါတယ္။

Shared from KaeKae's Food Palace (FB)

No comments:

Post a Comment