Saturday, April 19, 2014

သၾကားရည္ထဲမွ မလိုင္လံုးေလးမ်ား







သၾကားရည္ထဲမွ မလိုင္လံုးေလးမ်ား (၁၅ လံုး)
(ကြ်န္မရဲ႕ ပထမစာအုပ္ (လိမၼာ္ေရာင္) စာမ်က္နွာ ၇၆-၇၇ မွာ ပါၿပီးသားေလးပါ။)

**.. သၾကားရည္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…


1. သၾကား – ၁ ခြက္ခြဲ (375 ml)
2. ေရ – ၁ ခြက္ (250 ml)
3. သံပရာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. rose syrup – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (ကြ်န္မကေတာ့ အနံ.မၾကိဳက္လို. မထည့္ပါဘူး။)
5. cardamon powder(ဖာလာေစ့ အမွဳန္.) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
6. saffron – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု

သၾကား နွင့္ ေရ ကို ပင္ေပါင္ေဘာလံုးအရြယ္ (မလိုင္လံုးမ်ား သၾကားရည္ စိမ္ၿပီး ျဖစ္လာမည့္ အရြယ္အစား) ၁၅ လံုးခန္ု.ဆန္.မည့္ အိုးထဲ ထည့္ကာ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဆူလာလွ်င္ အပူရွိန္ေလွ်ာ့ကာ ၅ မိနစ္ထားပါ။

ၿပီးလ်ွင္ သံပရာရည္၊ rose syrup၊ saffron နွင့္ cardamom powder ထည့္ေမြွျပီး သၾကားရည္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းပြက္ေနေစႏူိင္မည့္ အပူရွိန္သို႔ ေလ်ွာ့ထားပါ (အရမ္းျမန္ျမန္မပြက္ပါေစနွင့္)။

**.. မလိုင္လံုး လံုးရန္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ႏူိ.မွဳန္. – ၁ ခြက္ (250 ml)
2. all purpose flour - (250 ml)ခြက္ရဲ့ ၄ ပံု ၁ ပံု
3. ခဲေနေသာ ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း – ၂ ဇြန္း ခြဲ (ေထာပတ္ေပ်ာ္ေနလွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း)
4. ႏြားႏူိ. – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
5. baking powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
6.fine semolina(ေရႊၾကည္မွဳန္.) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (မထည့္လည္းရ) (ဆႏြင္းမကင္းလုပ္တဲ့ ေရႊၾကည္မွဳန္. ထက္ ပိုၿပီးအမွဳန္. ျဖစ္ရပါမယ္။)

အားလံုးကိုေရာနယ္ရာတြင္ milk ကိုျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ပါ။

မုန့္နွစ္အရမ္းပ်ာ့ေနသည္ဟုထင္လွ်င္ milk ကိုအကုန္မထည့္ပဲ ခ်န္ထားလိုက္ပါ။ ထိုအေရာအေနွာကို အဖံုး ဖံုးကာ ၁၀ မိနစ္ခန္.ထား ထားပါ။ (မုန္.နွစ္က ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ျဖစ္ေနရပါမယ္။)

အလံုးေလးမ်ား စလံုးရာတြင္ ခ်က္ခ်င္းမလံုးေသးပဲ တစ္လံုးစာ မုန္႕နွစ္ ကိုယူၿပီး ေထာပတ္အနည္းငယ္သုတ္ထားသည့္ လက္နွင့္ ၁၀ ခ်က္ခန္႕ဆုပ္ကာ နယ္ပါ။ (ေၾကာ္ေသာအခါ ဆီအိုးထဲမွာ ကြဲထြက္ မသြားေစရန္ ျဖစ္ပါတယ္။)

ၿပီးမွ လံုးပါ။

ထိုနည္းအတိုင္း အလံုးကေလး ၁၅ လံုး ရေအာင္ လံုးပါ။ (ဆီ အပူရွိန္စမ္းသပ္ရန္ အတြက္ ေသးေသးေလး ၁ လံုးေလာက္ အပိုလံုးထားပါ)။

၇ လံုးခန္.ဆန္.ေသာ အိုးထဲ ဆီအျပည့္နီးပါး ျဖည့္ကာ medium heat နွင့္ပူေအာင္တည္ထားပါ။

ဆီပူလာလ်ွင္ အလံုးေသးေလးတစ္လံုးစမ္းထည့္ၾကည့္ပါ။

၁ မိနစ္ အတြင္းအလံုးကေလးျမင့္တက္လာ လွ်င္ဆီအပူရွိန္မွန္ ျပီမို. မီးကို low heat သို.ေလွ်ာ့ၿပီး မလိုင္ ၇လံုးကို တစ္လံုးခ်င္း ျဖည္းျဖည္း ထည့္ခ်ပါ။

ၿပီးလ်ွင္ အေပါက္ကေလးမ်ားပါေသာဇြန္း (ဇကာဇြန္း)နွင့္ လိုက္မကာ လွန္ေပးပါ။

မလိုင္လံုးေတာ္ေတာ္ညိဳသြားလ်ွင္ အေပါက္ကေလးမ်ားပါေသာဇြန္း (ဇကာဇြန္း)နွင့္ ဆယ္ၿပိီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္းပြက္ေနသည့္ သၾကားရည္ ေႏြးေႏြးေလးထဲဲ ထည့္ခ်ပါ။

က်န္သည့္ ၈ လံုးကိုလဲ ထိုအတိုင္းဆက္လုပ္ပါ။

မလိုင္လံုးအားလံုး သၾကားရည္ထဲ ထည့္ၿပီးလွ်င္ သၾကားရည္အိုးတင္ထားေသာ မီးဖိုကိုပိတ္ကာ အဖံုး ဖံုးထားပါ။ မိနစ္ ၂၀ခန္.ေနလွ်င္ စားလို.ရပါၿပီ။

Shared from Chaw Su's Food Friends (FB)

No comments:

Post a Comment