Tuesday, April 15, 2014

သႀကၤန္ ထမင္း


ကြၽန္မက ဒီသႀကၤန္ထမင္းကို အရင္က ထမင္းကိုေရစိမ္ထားတာပဲ
႐ိုး႐ိုးပဲလို႔ထင္တယ္။ ငါမႀကိဳက္ေလာက္ဘူးရယ္လို႔ အျမဲေတြးမိတယ္။
ေမာ္လၿမိဳင္သူေလးနဲ႔ စကားစပ္မိေတာ့ ဒီအေၾကာင္းေျပာၾကတယ္။
သူက အား တတ္သေရာ ဒီဟာကိုေျပာရင္းနဲ႔ကို စားခ်င္လာတဲ့ ပုံေလးျဖစ္ေနေတာ့ ကြၽန္မကလည္း ထုံးစံအတိုင္း ေဒၚစပ္စုစိန္လုပ္ကာ အတူခ်က္ရေအာင္လို႔ ဆိုၿပီး ဒီဇာတ္လမ္းကိုစပါတယ္။ ေမာ္လၿမိဳင္သူေတြရဲ႕ ႐ိုးရာနည္းေရာ အသစ္ေရာစပ္ထားတဲ့နည္းေရာ ေျပာျပေပးတဲ့ သီခ်ယ္ေလးရဲ႕ေမေမနဲ႔ သူ႔ သမီးေခ်ာေခ်ာေလးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္လို႔ ေျပာပါရေစ။ ေမာ္လၿမိဳင္မွာ ေတာ့ ဒီထမင္းကို သႀကၤန္မွာတင္မကဘဲ အခ်ိန္မေရြးစားက်ပါတယ္တဲ့။
ေမာ္လၿမိဳင္ထမင္းပဲဆိုပါစို႔။ တကယ္ေတာ့ အဲဒီေန႔က ခါးနာၿပီးကာစ
သိပ္ မသက္သာေသးပါဘူး။ အေၾကာက မေနႏိုင္လို႔ ထခ်က္ရပါတယ္။
သူ႔ အမ်ိဳးသားေလးနဲ႔ ကိုထက္က မစားဘူးလို႔ ႀကိဳေျပာေတာ့ အဲဒီေန႔က
ျပည္ပ လာတာ သူတို႔အတြက္ခ်က္ပါတယ္ရွင္။ ေမာ္လၿမိဳင္သူေလးနဲ႔
ကြၽန္မနဲ႔ မီးဖိုထဲ ဘယ္လိုအၿပိဳင္ ႀကဲၾကသလဲၾကည့္ရေအာင္ . . . ။

ဖေယာင္းသင္းရည္လုပ္ရေအာင္
...........................................
အရင္ဆုံး သင္းရည္လုပ္ရပါမယ္ေနာ္။ အဲဒီသင္းရည္ ေအးေအးေလးဆမ္းစားမွ အရသာေကာင္းပါမယ္ရွင္။ ဖေယာင္းတိုင္းကေန ဖေယာင္း အသားမ်ား အနည္းငယ္လွီးထားပါ။ မီးေသြးတစ္ခဲကို ရဲေနေအာင္ မီးကူးေစၿပီး အိုးထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ အေပၚက ဖေယာင္းအသားမ်ားကို တင္လိုက္ပါ။
(နံသာျဖဴေလးပါရွိရင္ အနံ႔ကပိုေမႊးလုိ႔ နံသာေလးကို ပါးပါးေလးေတြခုတ္ၿပီး ထည့္ေပးလို႔လည္းရပါတယ္) ဖေယာင္းသားေလးေတြ တင္ၿပီးတာနဲ႔ အိုးကို လုံေအာင္ပိတ္လိုက္ပါ။ (ကြၽန္မတို႔ကေတာ့ ပန္းကန္ျပားနဲ႔ မီးခိုးမထြက္ ေအာင္ ဖုံးလိုက္ပါတယ္။) မိုးခိုးထြက္ရင္ ဖေယာင္းနံ႔ေတြက ပါသြားတဲ့အခါ သင္းရည္မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ မီးခိုးေတြအထဲမွာ လိႈင္ေနေအာင္
စကၠန္႔ ၃၀ အၾကာထားၿပီး အဖုံးကိုအျမန္ဖြင့္ ေရ ၁ လီတာခန္႔ အျမန္ထည့္ အဖုံးခဏ ျပန္အုပ္ေပးထားပါ။ ေရထည့္တဲ့အခ်ိန္ဟာ အလြန္ျမန္ရပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရပုလင္းနဲ႔ထည့္မဲ့အစား ဖလားႀကီးႀကီးထဲ ထည့္ၿပီး အျမန္ေလာင္းထည့္ ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ မီးခိုးမ်ားအျပင္မထြက္ခင္ ေရကို အျမန္ေလာင္းၿပီး ထည့္ႏိုင္ပါမွ ေရဟာ သင္းနံ႔ေပ်ာ္၀င္မွာျဖစ္ပါတယ္။
တစ္မိနစ္ခန္႔အုပ္ထားၿပီး ရင္ေတာ့ အဖံုးျပန္ဖြင့္လို႔ရပါၿပီ။ အဲ့ဒီေတာ့မွ
ရလာတဲ့အနယ္ေတြ ဖေယာင္း ဖတ္ေတြနဲ႔ သင္းရည္ေလးကို
အ၀တ္ပါးေလးနဲ႔ စစ္ထုတ္ပစ္လိုက္ရင္ ေမႊးႀကိဳင္သင္းပ်ံ႕ၿပီး
အရသာ တမူထူးျခားေနတဲ့ သင္းရည္ေလးကို ရလာပါမယ္ရွင္။

သၾကၤန္ထမင္းခ်က္ရေအာင္
.......................................
• ဆန္ - ၁ လုံးခြဲ
ဆန္ကိုေရမ်ားမ်ားနဲ႔ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ က်က္လာၿပီဆိုရင္ ေရေအး နဲ႔
ေဆးခ်ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ျပန္တည္ပါတယ္။
သၾကၤန္ထမင္း က ခပ္ဖြယ္ဖြယ္ျဖစ္ရပါမယ္ရွင္။
အဲဒီလို ဖြယ္တယ္တယ္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ ေရ ေအးေဆးခ်ၿပီး ဆန္ခါစစ္ထားပါ။

တြဲစားစရာေလးမ်ားကိုခ်က္ရေအာင္
................................................
• သရက္ခ်ဥ္သုပ္( မရႏိုင္ရင္ သရက္သီး႐ိုး႐ိုးသုတ္)
• ကုလားပဲျပဳတ္ေၾကာ္
( ၾကက္သြန္နဲ႔ ပဲျပဳတ္ေၾကာ္သလို ပဲကိုျပဳတ္ထားၿပီး
ႏူးရင္ ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ဆီပူမွာ ၾကက္သြန္နီပါးပါးနဲ႔
ေၾကာ္ေပးပါ၊ အရသာသင့္ သလိုထည့္ႏိုင္ပါတယ္)
• ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္

ငါးရံ႕ေျခာက္၊ ငါးပုပ္ေျခာက္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ကိုေရစိမ္ထားၿပီး
အ႐ိုးႏႊင္ကာ ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိတ္ကြဲကို ဆီပူမွာေၾကာ္ၿပီး
ၾကြပ္လာရင္ ေထာင္းထားတဲ႔ ငါးေျခာက္ကိုထည့္ေမႊပါ။
ေတာ္ေတာ္ေျခာက္လာရင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ဆက္ ေၾကာ္ပါ။
မေျခာက္တေျခာက္အေနမွာခ်ပါ။ အရသာလိုသလိုခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။
င႐ုတ္သီးအပြေျခာက္ေတြကို ဆီပူမွာ ရဲေနေအာင္ေၾကာ္ထားပါ။

အဲဒါက သူတို႔႐ိုးရာမူရင္း စားနည္းေပါ့ေနာ္။ စားတဲ့အခါ ထမင္းကို သင္းရည္ဆမ္း ငါးေျခာက္ေလး၊ ပဲျပဳတ္ေၾကာ္ေလး၊ သရက္ခ်ဥ္သုတ္ေလးမ်ားကို အနည္းငယ္ဆီထည့္ င႐ုတ္ပြနဲ႔ စပ္စပ္ေလးတြဲစားကာ ေမာ္လၿမိဳင္သၾကၤန္ကို ျဖတ္သန္းၾကပါလိမ့္မယ္။

ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ အကုန္ေရာေၾကာ္တဲ့နည္းပါ။
(ပိုလည္းလြယ္ စားလို႔လည္း ပိုေကာင္းပါတယ္။ ကြၽန္မအႀကိဳက္ေပါ့ေလ)
• သရက္သီးအရြယ္ေကာင္းတစ္လုံးကို ဓားနဲ႔ေပါက္ထားပါ။
( သရက္ခ်ဥ္ရွိရင္ပိုေကာင္းပါတယ္)
• ပဲ၀ါေလးကို လက္တစ္ဆုပ္စာ ေရစိမ္ထားပါ။
• ငါးရံ႕ေျခာက္ ၂ေခ်ာင္းကိုေရစိမ္ထားပါ။
• ၾကက္သြန္နီအေသးတစ္လုံးကို ေလးစိတ္ျခမ္းလွီးထားပါ။

ငါးေျခာက္နဲ႔ပဲကို အတူျပဳတ္ထားလိုက္တယ္။ ပဲႏူးရင္ ပဲကိုလည္း
ညက္ေအာင္ ေထာင္း၊ ငါးေျခာက္ကိုလည္း အ႐ိုးႏႊင္ၿပီးေထာင္းထားပါ။
ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ ေလးစိတ္ကြဲကိုေၾကာ္ၿပီး ၾကြပ္လာရင္ ေထာင္းထားတဲ႔ ငါးေျခာက္၊ ပဲတို႔ကိုေရာပါ။ ေရကို အနည္းငယ္မွ်ထည့္ၿပီးလုံးပါ။ သရက္သီးစိမ္း
ဓားေပါက္ထားတာေလးေတြထည့္ ေမႊၿပီး ဆား၊ အရသာမႈန္႔ လိုသလိုခ်ိန္ဆကာထည့္ၿပီး ခပ္ေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္လာရင္ရပါၿပီ။

စစ္ထားတဲ့ထမင္းကို သင္းရည္ဆမ္းကာ င႐ုတ္သီးပြေၾကာ္၊
ငါးေျခာက္ေၾကာ္တို႔ နဲ႔ တြဲကာစားရင္ျဖင့္ တစ္သက္မေမ့စရာ
႐ွဴး႐ွဴးရွဲရွဲနဲ႔ ထူးကဲတဲ့သႀကၤန္ထမင္းျဖစ္မွာ ဧကန္မလြဲေၾကာင္း အာမခံပါတယ္ရွင္။

.......................................
Htet Family's Creation
.......................................
www.htetfamily.com

No comments:

Post a Comment