Saturday, April 19, 2014

ၾကက္ဥအျမွဳပ္ ေက်ာက္ေက်ာ











FB ကတစ္ဆင့္ ခင္မင္ခြင့္ရတဲ့ မဝတ္မွဳံရဲ႕ နည္းေလးအတိုင္းလုပ္ထားတာပါ။ လုပ္နည္းေလးကို အသံုးျပဳခြင့္ေပးတဲ့ မႏွင္းဝတ္မွဳံ ကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ ပါတယ္ရွင္။

** ၾကက္ဥအျမွဳပ္ ေက်ာက္ေက်ာ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အုန္းႏိူ႔ – 400 ml
2. ႏြားႏိူ႕ – 500 ml
3. သၾကား – 1 cup (250 ml)
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
5. ေရ – 300 ml
6. ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ – အထုပ္တစ္ဝက္ (12.5 g) (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း)
7. ၾကက္ဥ – ၄ လံုး
8. ေရ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (ၾကက္ဥအနွစ္ျဖင့္ ေရာၿပီးခေလာက္ရန္)
9. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ဥအကာျဖင့္ ေရာၿပီးခေလာက္ရန္)
10. သံပုရာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ဥအကာျဖင့္ ေရာၿပီးခေလာက္ရန္)
11. ဂ်ယ္လီ – ၃ ခု

အုန္းႏိူ႕၊ ႏြားႏိူ႕၊ သၾကား နွင့္ ဆားကို အိုးသန္႕သန္႕ထဲထည့္ကာ medium heat ျဖင့္ တည္ထားပါ။

ထိုအခ်ိန္တြင္ ေရ – 300 ml ျဖင့္ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႕ကို ေဖ်ာ္ထားပါ။

က်ဳိထားသည့္အရည္ ပူၿပီး (ဆူရန္မလို) သၾကားေပ်ာ္သည္နွင့္ ေဖ်ာ္ ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာရည္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ဆူလာသည္အထိ medium heat ျဖင့္ အနည္းငယ္ေမႊက်ဳိေပးပါ။

အရည္ဆူေအာင္ ေစာင့္ေနခ်ိန္တြင္ ၾကက္ဥကို အနွစ္ နွင့္ အကာခြဲၿပီး အကာထဲကို ေရ (ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ)ထည့္ကာ အဖတ္မ်ားေၾကေအာင္ ခေလာက္ထားပါ။

ေက်ာက္ေက်ာရည္စၿပီးဆူလာသည္နွင့္ အရည္တစ္ဝက္ (3 cups (750 ml)) ခန္႕ ကို ေနာက္ (ဒုတိယ)အိုးထဲ ခြဲထည့္ေပးပါ။

ၾကက္ဥအနွစ္ရည္ေလာင္းထည့္မည့္ ဒုတိယအိုးကို medium heat ျဖင့္ ျပန္ဆူလာေအာင္တည္ပါ။ (ေက်ာက္ေက်ာမ်ား မခဲသြားေအာင္ ပထမအိုးကိုလည္း low heat ျဖင့္ တည္ထားပါ။)

ဒုတိယအိုး ဆူလာသည္နွင့္ အနွစ္ရည္ကိုေလာင္းထည့္ကာ အတံုးလိုက္ မက်က္သြားေအာင္ အျမန္ေမႊေပးၿပီး (၁ မိနစ္ခန္႕)

ခဲမည့္ခြက္ (8″ x 8″) ထဲ ေလာင္းထည့္ကာ အေအးခံထားပါ။

အေအးခံထားခ်ိန္တြင္ ၾကက္ဥအကာကိုေမႊသည့္စက္ျဖင့္ အျမွဳပ္မ်ားျဖစ္လာေအာင္ ၁ မိနစ္ခန္႕ေမႊေပးပါ။ (ထိုအခ်ိန္တြင္ low heat ျဖင့္တည္ထားေသာ ပထမ ေက်ာက္ေက်ာရည္အိုးကို medium heat တို႕တိုးၿပီး ဆူလာေအာင္ လုပ္ထားပါ။)

ၿပီးလွ်င္ သၾကား(ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္) နွင့္ သံပုရာရည္(ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္)ကို ထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၂ မိနစ္ခန္႔ (သို႕) လံုးဝအရည္မက်န္ေအာင္ ဆက္ေမႊေပးပါ။ (ၾကက္ဥအျမွဳပ္ဇလံုကို ေစာင္းခ်ၾကည့္လို႕ အျမွုပ္မ်ားလံုးဝဆင္းမလာပဲ ဇလံုနွင့္ကပ္ေနလွ်င္ ရပါၿပီ။)

ထိုအျမွုပ္မ်ားကို ဆူေနသည့္ေက်ာက္ေက်ာရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ ၂ မိနစ္ခန္႕ေရာေမႊေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ မ်က္နွာျပင္တင္းစျပဳေနေသာ အနွစ္ရည္ေက်ာက္ေက်ာေပၚသို႕ ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီးျဖင့္ခပ္ၿပီး ျဖန္႔ထည့္ေပးပါ။

အျမွုပ္မ်ားအားလံုးထည့္ၿပီးေနာက္ ဂ်ယ္လီမ်ားကို မိမိနွစ္သက္သလိုလွီးကာ အေပၚမွာျဖန္႕ထည့္ေပးၿပီး အေအးခံထားပါ။

ကိုက္လိုက္ရင္ ၾကက္ဥအကာျဖင့္လုပ္ထားသည့္ အျမွုဳပ္မြမြေလးေတြက ပါးစပ္ထဲမွ ေပ်ာ္သြားၿပီး၊ အနွစ္ျဖင့္လုပ္ထားေသာအပိုင္းက ႏိူ႕ နဲ႕ အုန္းႏိူ႕ေၾကာင့္ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕စားေကာင္းလွသည့္ ၾကက္ဥအျမွဳပ္ ေက်ာက္ေက်ာေလးကို ေအးသြားၿပီးေနာက္ မိမိနွစ္သက္ရာပံုစံလွီးကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။

Shared from Chaw Su's Food Friends (FB)

No comments:

Post a Comment