Wednesday, April 2, 2014

ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ


ရွမ္းေခါက္ဆြဲမွာ..ဆန္စီး၊ ဆန္ဖြယ္ဆိုၿပီး(၂) မ်ိဳးရိွပါတယ္... ဆန္ဖြယ္ကေတာ့ လူတိုင္းစားဖူးေနက် ရွမ္းေခါက္ဆြဲၿဖစ္ၿပီး.. ဆန္စီးကိုေတာ့ရွမ္းၿပည္နယ္ဖက္မွာ ေနထိုင္ၾကီးၿပီး လာသူေတြအတြက္သာ အဆင္ေၿပေလ့ရိွပါတယ္.. အခ်ိဳ.စားသုံးသူမ်ားက.. ဒီေခါက္ဆြဲစားရတာ.. ရင္ၿပည့္တယ္.. အစာမေၾကဘူးလို. ဆင္ေၿခေပးတတ္ၾကပါတယ္...။

တကယ္ေတာ့..ဆန္စီးဆိုတာ..ေကာက္ညွင္းနဲ.ၿပဳလုပ္ထားတာမဟုတ္ပဲ..ရွမ္းဆန္တစ္မ်ိဳးနဲ. ၿပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္.. စီးေထြးေထြးေလး ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။

ကြ်န္ေတာ္တို.အတြက္ေတာ့..မရိုးတဲ့..ရိုးရာအစားအစာပါ။

ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေတြမွာ..အခ်ိဳးအစားအတိအက်ေဖာ္ၿပဖို. ခက္တာေၾကာင့္.. ဘယ္လိုလုပ္ရတယ္ ဆိုတာပဲေ၀မွ်ပါမယ္..။

ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ
ၾကက္(သို.) ၀က္ၿပဳတ္ရည္
ၾကက္သားအႏွစ္ခ်က္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္
ႏွမ္း + ေရွာက္ေကာပါေကာ ၊၀ွားေၾကာင္းဆီခ်က္
ငရုတ္သီးဆီခ်က္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္

စတာေတြပဲလိုအပ္ပါတယ္...။

ပထမဆုံး..ၾကက္ရိုး (သို.) ၀က္ရိုးကို ဟင္းရည္ၾကည္ေလးရေအာင္ၿပဳတ္ထား
ပါ။

ၾကက္သြန္နီ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး.. မိမိနွစ္သက္ေသာ အသားနဲ. ဟင္းအႏွစ္ပုံစံခ်က္ပါ။

ႏွမ္းေလွာ္ ၊ေရွာက္ေကာပါေကာ၊၀ွားေၾကာင္းစတာေတြကို မညွက္တညွက္ေလးေထာင္းၿပီး.. ဆီပူပူကို ေလာင္းခ်ကာ ဆီေမႊးပုံစံဆီသတ္ပါ။

ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္.ကိုလည္း..ထိုနည္းအတိုင္းသီးသန္.ၿပဳလုပ္ပါ။

ၾကက္သြန္ၿမိတ္+ နံနံပင္ေတြကိုပါးပါးလွီးပါ။

ဆန္စီးေခါက္ဆြဲကို ၿပဳတ္တာ နည္းလမ္း(၂) မ်ိ ဳးရိွပါမယ္..။

လတ္ဆတ္တဲ့ဆန္စီးေခါက္ဆြဲေတြက ႏွဴးညံ့လြန္းတာေၾကာင့္ ေရေႏြးထဲကို တိုက္ရိုက္ထည့္ၿပဳတ္လို. မရပါဘူး...။

ေရေႏြးဆူဆူကို ေလာင္းခ်ၿပီး..ထိုအရည္ကိုသြန္ၿပီးမွ..မိမိလိုအပ္တဲ့ပါ၀င္
ပစၥည္းၿဖည့္စြက္ကာၿပင္ဆင္ရပါတယ္...။

စူပါမားကတ္မ်ားမွာေရာင္းတဲ့ ေခါက္ဆြဲမ်ိဳးကိုေတာ့.. ေရေနြးဆူဆူမွာ ေခတၱၿပဳတ္ၿပီး ၿပင္ဆင္ရပါတယ္..။

ဟင္းရည္( ၾကက္ၿပဳတ္ရည္ေတြ) အမ်ားၾကီးထည့္စရာမလိုပဲ.. ေမႊလို.ေကာင္းရုံေလးသာထည့္ၿပီး... ရွမ္းခ်ဥ္ (သို.) မိမိနွစ္သက္ရာအခ်ဥ္တစ္ခုခုနဲ.တြဲဖက္စားသုံးႏိူင္ပါတယ္..။

Photo credit....Tun Tun ( www.royal-myanmar.com)
ဓါတ္ပုံတင္ထားေပးတဲ့ Tun Tun( www.royal-myanmar )ကိုေက်းဇူးအထူးတင္ရိွပါတယ္..။


Shared from ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား (FB)

No comments:

Post a Comment