Saturday, March 22, 2014

ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း (ငွက္ေပ်ာဖူးသန္႕စင္နည္း)


ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း (ငွက္ေပ်ာဖူးသန္႕စင္နည္း)

ဒီငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းပုံစံကို က်မစားခဲ႔ဖူးတာက်ိဳက္ထီး႐ိုးသြားတဲ႔လမ္းမွာပါ။ ဘယ္ဆိုင္မွာလဲ ဆိုတာလဲေသခ်ာမမွတ္မိပါ။ လြန္ခဲ႔ေသာ ၁၀ႏွစ္ေက်ာ္ကပါ။ အရသာကိုေတာ့ မေမ့ႏိုင္တဲ႔အတြက္က်မ မတူ တူေအာင္ခ်က္ပါတယ္။ ဒီဟင္းေလးက ကိုထက္အလြန္ၾကိဳက္လို႕ ခဏခဏခ်က္ျဖစ္တဲ႔ဟင္းေလးပါ။ ငွက္ေပ်ာဖူးသန္႕စင္ပုံကိုပါရွင္းျပထားပါတယ္ေနာ္။ သန္႕စင္ပုံကို တကယ္တမ္းနည္းသိသြား အလြန္လြယ္ပါတယ္။

သန္႕စင္ပုံကိုအရင္ရွင္းျပခ်င္ပါတယ္

ခြက္တခြက္ထဲေရထဲ႔ျပီး လီမြန္သီးတလုံးကို ညွစ္ထဲ႔ထားပါ။ ဒီေနရာမွာ လီမြန္ရည္အစား ဗီနီကာ မက်ည္းရည္စတာေတြကိုသုံးလို႕ရပါတယ္။ အခ်ဥ္ရဲ႔ ဓာတ္ေၾကာင္႕ငွက္ေပ်ာဖူးအဆံမ်ား အသားမ်ားမဲ ညိဳမသြားေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ဒီေရခြက္ကိုအရင္ျပင္ထားေပးပါ။
လက္ကိုဆီသုတ္ျပီး ကိုင္ျခင္းျဖင့္ ေစးကပ္ျခင္းကိုကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
ငွက္ေပ်ာဖူး အခြံနီေလးကို ခြါလိုက္ရင္ အဆံေလးေတြကပ္ေနတာျမင္ရပါမယ္၊ အဲဒါေလးေတြကေနာင္တခ်ိန္မွာ ငွက္ေပ်ာဖီးျဖစ္သြားမွာေလးေတြပါ။



က်မကပထမအလႊာ တလႊာက အမႊာေလးမ်ားကို ေတာ့မသုံးပဲဖယ္လိုက္ပါတယ္။ ေနာက္တလႊာကစလို႕ အမႊာေလးေတြကိုယူျပီးဝတ္ဆံေလးကိုဖြင့္ပါမယ္။ ဖြင့္လိုက္ရင္ပုံမွာျပထားတဲ႔အတိုင္း ပလက္စတစ္လို မာမာေလးကိုဖယ္ထုတ္ပစ္ရပါမယ္။ အလယ္က ဝတ္ဆံကိုလဲဖယ္ပစ္ရပါမယ္။

ျပီးရင္က်န္တဲ႔အပြင့္ကိုလီမြန္ေရပါတဲ႔ေရခြက္ထဲကို ခ်က္ခ်င္းထဲ႔ရပါမယ္။ စားလို႕ရပါတယ္ေနာ္။ အဲလိုနဲ႔ တလႊာျပီးတလႊာသန္႕ျပီးရင္ ေနာက္ဆုံးအသားခ်ည္းက်န္ပါမယ္။ အဲဒါဆိုရင္ ဓားျဖင့္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ေတာ္လွီးျဖတ္ျပီး လီမြန္ေရထဲ စိမ္ထားလိုက္ပါ။



ဟင္းခ်က္ရေအာင္( လိုအပ္တာေလးေတြ )
-ၾကက္သြန္နီ၁ျခမ္း
-ၾကက္သြန္ျဖဴ၂မႊာ
-ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ ၂ဇြန္း
-ငရုတ္သီးေလးျခမ္းခြဲ၂ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ငပိ တဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
- လီမြန္၁ျခမ္း
-ဆား အနဲငယ္
-အရသာမႈန္႕၁ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းထားျပီး ဆီပါေလကာထဲ႔ကာ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးတို႕ျဖင့္ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားကြၽတ္လာကာနီးျပီဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားစိမ္ထားတာကို အရိအရြဲေတြစင္ေအာင္ လက္ျဖင့္ပြတ္ေဆးလိုက္ပါ။ ျပီးရင္ ေရစစ္ျပီး အိုးထဲကိုအကုန္ထဲ႔ျပီးေရာေမႊေပးပါ။

ငပိကိုေရေဖ်ာျပီး ဇကာျဖင့္စစ္ထဲ႔လိုက္ပါ။ ေရ အနဲငယ္ (အၾကမ္းပန္းကန္တလုံးစာခန္႕) ထဲ႔ျပီး ဆား၊ အရသာမႈန္႕တို႕ေရာသမေအာင္ေမႊျပီး အဖုံးခဏအုပ္ေပးပါ။ ၃-၄ မိနစ္ခန္႕ၾကာရင္ အရသာျမည္းကာ လီမြန္ညွစ္ျပီးအဆုံးသတ္ကာ ထမင္းပူပူျဖင့္စားသုံးႏိုင္ပါျပီရွင္။

Shared from
http://htetfamily.com/2014/03/22/%E1%80%84%E1%80%BD%E1%80%80%E1%80%B9%E1%80%B1%E1%80%95%E1%80%BA%E1%80%AC%E1%80%96%E1%80%B0%E1%80%B8%E1%80%9F%E1%80%84%E1%80%B9%E1%80%B8-%E1%80%84%E1%80%BD%E1%80%80%E1%80%B9%E1%80%B1%E1%80%95%E1%80%BA/

No comments:

Post a Comment