Sunday, March 23, 2014

ရခိုင္မုန္.တီအရည္ နွင့္ အသုပ္


ရခိုင္မုန္.တီကို ရခိုင္သူငယ္ခ်င္းခ်က္တိုင္း သူခ်က္ျပီးမွ
ေရာက္သြားေတာ. ခ်က္နည္းကိုမျကည္.ျဖစ္ခဲ.ဘူး…
အိမ္မွာ အတူေနတဲ.တစ္ေယာက္ကရခိုင္မုန္.တီခ်က္ဖို.
ငါးေတြ၀ယ္လာျပီဆိုမွ Yadanar Moe ကရခိုင္မုန္.တီခ်က္နည္းကို
သတိရတယ္… အခ်ိဳးအစားဘယ္လိုထည္.ရမယ္ မေျပာထားေပမယ္.
ခ်က္နည္းကို ေရးထားေပးတာကိုက ေတာ္ေတာ္အဆင္ေျပပါတယ္ရွင္။
က်ြန္မရဲ. ပထမဆံုးလက္ရာ ရခိုင္မုန္တီကို သံုးေဆာင္ျကပါအံုးရွင္

ရခိုင္မုန္.တီအတြက္

ငါးေရြွ - ၈၀၀ g ကိုေရေဆးျပီး ၄” စီျဖတ္ထားပါ။
မ်ွင္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္း ( ၅) ဇြန္း ကို ေရ ၁လီတာနွင့္ ငပိေျကေအာင္ျကိဳထားပါ။
ငရုပ္ေကာင္း - ထမင္းစားဇြန္း ( ၃) ဇြန္း ကို ျကက္သြန္ျဖဴဥျကီး - (၂) လံုးကို
အခြံခြာျပီးေရေဆးျပီး မညွက္တညွက္ေရာေထာင္းထားပါ။
ဂ်င္းနွင့္ပတဲေကာ - တစ္လက္မခန္.အခြံနြာျပီးေရေဆးကာေထာင္းထားပါ။
ငါးဖယ္ျခစ္ - ၂၅၀ g ကို ေထာင္းကာ အျပားေသးေလးေတြျပားျပီးေျကာ္ျပီးပါးပါးညွပ္ထားပါ။
မန္က်ဥ္းသီးမွည္. - ၅၀ g ကို ေရေဆးကာ ေရေနးြဆန္ခ်ိန္ခြက္၁ခြက္ခြဲခန္.နွင့္စိမ္ထားပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္း - ၁၀၀ g ကိုျပဳတ္ကာ ေရစစ္ျပီး ေထာင္းထားေပးပါ။
ဆား - အနဲငယ္
နံနံပင္ - ၁၀ ပင္ ကိုေရစင္စင္ေဆးျပီး နုတ္နုတ္လွီးထားေပးပါ။
ျကက္သြန္နီ - ၂ လံုးကို အခြံခြာကာပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ။
ျကက္သြန္ျဖဴ/နီ ဆီခ်က္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တစ္ခြက္ခန္.ခ်က္ထားပါ။
မုန္.ဖတ္ေျခာက္ - ၂ kg
ပဲေျကာ္ - ၅ ခု

ျပဳလုပ္နည္း

ငါးေရြွကို ေရနဲနဲနွင့္အသားနူးေအာင္ျပဳတ္ (သို.) ကင္ ၊ က်ြန္မကေတာ.
မိုက္ခရိုေ၀.ထဲ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ထားလိုက္ပါတယ္ … အသားနူးျပီး
ေရအနဲငယ္သာထြက္ပါတယ္..ငါးအသားနူးျပီဆိုလ်ွင္ အေအးခံျပီး
အရုိးနြံထားပါ။ ဇလံုတစ္ခုထဲ ေရေနြးေနြး ၅၀၀ ml ထည္.ကာ ငါးအသားမ်ားကို
လက္တစ္ဆုပ္စာစီယူကာ လက္နွင့္ညွစ္ပါ အခ်ိဳရည္ထြက္ သြားျပီး
ငါးဖတ္က်န္တာေတြကို ပုဂံတစ္ခုထဲထည္.ထားပါ။ ငါးအသားကိုအရိုးထြင္
ျပီးတန္းထဲ.တာထက္ပိုေကာင္းတယ္ေျပာပါတယ္.. တကယ္လဲစားလို.ေကာင္းပါတယ္.

ခ်က္နည္း

၁)ေရ၄လီတာထည္.ကာထည္.ကာတည္ထားေသာအိုးျကီးထဲသို.
ငါးအခ်ိဳရည္ညွစ္လို.ရလာတဲ.အရည္နွင့္ ျကိုထားတဲ.ငပိရည္ကို
အနယ္စစ္ကာေရာထည္.ပါ။ ေထာင္းထားတဲ.ဂ်င္းနွင့္ ပတဲေကာ၊ ဆားနွင့္
အရည္ညွစ္ထားတဲ.ငါးဖတ္တ၀က္ကိုထည္.ကာ ဆူပြက္လာလွ်င္
ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴနွင့္ငရုပ္ေကာင္းကိုထည္.ပါ။
အေပါ.အငံျမည္းျပီး လိုအပ္လ်ွင္ဆားထပ္ထည္.ပါ။
၂)ေထာင္းထားတဲ.ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္တ၀က္က်န္တဲ.အရည္ညွစ္ထုတ္ထားတဲ့ ငါးအသားဖတ္ေလး သံုးပံု တစ္ပံုေလာက္ကို ျကက္သြန္ျဖဴေထာင္းနွင့္ ပာင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းခန္.ထည္.ကာခ်က္လိုက္ပါ။
၃)အသုပ္အတြက္တ၀က္က်န္တဲ. အရည္ညွစ္ထုတ္ထားတဲ့ ငါးအသားဖတ္ သံုးပံု ႏွစ္ပံုေလာက္ကို
ဒယ္အိုးနွင့္ ဆား၊ နႏြင္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ထည္.ကာေျခာက္ေအာင္ေလွာ္ထားပါ

ျပင္ဆင္နည္း

၁)ရခိုင္မုန္.တီအရည္အတြက္မုန္.ဖတ္ကို တစ္ပြဲစာျပင္ျပီး ပာင္းရည္ထည္.ကာ
ငရုပ္သီးစိမ္းျပဳတ္ေထာင္း၊ မန္က်ဥ္းရည္၊ ငါးဖယ္၊ပဲေျကာ္၊ျကက္သြန္န၊နံနံပင္
ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္ တို.ကိုထည္.ကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
၂)ရခိုင္မုန္တီအသုပ္အတြက္ မုန္.ဖတ္ကိုပိုထည္.ကာ ငါးသားဖတ္၊ငရုပ္သီးစိမ္းျပဳတ္ေထာင္း၊ မန္က်ဥ္းရည္၊ ငါးဖယ္၊ပဲေျကာ္၊ျကက္သြန္န၊နံနံပင္၊ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္နွင့္ ပာင္းရည္ ထမင္စားဇြန္းနွစ္ဇြန္းခန္.ထာ္.ကာ သမေအာင္နယ္ျပီး သံုးေဆာင္လို.ရပါျပီးရွင္..

လိုအပ္တာရွိရင္လဲ အျကံေပးနိုင္ပါတယ္ရွင္

Shared from Myanmar Foods & Others (FB)

No comments:

Post a Comment