Sunday, March 23, 2014

မုန္လာဥျဖဴ ဆန္မုန္႕ေပါင္းေၾကာ္ (တရုတ္)


http://chawsufoodfriends.wordpress.com/2013/09/03/

** မုန္လာဥျဖဴ ဆန္မုန္႕ေပါင္း လုပ္ဖို႕ လိုအပ္တာေလးေတြ…

ေရ – 250 ml
မွဳိ (shiitake mushroom) – ၅ ပြင့္
ပုဇြန္ေျခာက္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ
လက္ဝါးအရြယ္ ေဘကြန္ – ၃ ျပား (သို႕) ဝက္ၾကိတ္သား၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာကို သံုးႏိူင္ပါတယ္
မုန္လာဥျဖဴ – 800 g
ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း (60 ml)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
အရသာမွဳန္. (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ (light soya sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ဆန္အစိမ္းမွဳန္႕ (rice flour) – 200 g
corn starch – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
လွီးထားေသာ နံနံပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕
လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕

ေရေဆးထားေသာ မွဳိ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရေႏြး (250 ml) ထဲ ထည့္စိမ္ထားပါ။ (စိမ္ထားေသာေရကို ျပန္သံုးမွာမို. ေျပာင္ေအာင္ေဆးၿပီးမွ စိမ္ပါ။)

၁ နာရီခန္.ၾကာလွ်င္ (သို.) မွဳိမ်ား ေပ်ာ့သြားလွ်င္ မွဳိ
ထဲမွ ေရမ်ားကို စိမ္ထားသည့္ေရထဲ ျပန္ညစ္ထဲ့ကာ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားကိုပါ ဆယ္ၿပီး အတံုးေသးေသးလွီးထားပါ။

ေဘကြန္ကိုလည္း အတံုးေသးေသးေလးမ်ားလွီးထားပါ။

မုန္လာဥျဖဴကို အခြံခြါၿပီး ျခစ္ထားပါ။

ဆန္မွဳန္႕ နွင့္ corn starch ကို ပုဇြန္ေျခာက္ နွင့္ မွဳိ စိမ္ထားေသာေရ (250 ml) ျဖင့္ ေဖ်ာ္ေပးထားပါ။ (ပုဇြန္ေျခာက္ နွင့္ မွဳိ က စုပ္လိုက္သျဖင့္ စိမ္ထားေသာေရ (250 ml) မရိွေတာ့လွ်င္ ေရေအးအနည္းငယ္ ထပ္ေရာေပးပါ။)

ဆီ နွင့္ လွီးထားေသာ မွဳိ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေဘကြန္၊ အရသာမွဳန္႔၊ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ တို႕ကို high heat ျဖင့္ ၃ မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ေပးပါ။

ျခစ္ထားေသာမုန္လာဥျဖဴထည့္ကာ ၅ မိနစ္ခန္႕ (သို႕) မုန္လာဥမ်ားႏြမ္း သြားေအာင္ ေမႊေၾကာ္ပါ။

low heat သို႕ေလွ်ာ့ၿပီး ဆန္မွဳန္႕ နွင့္ corn starch ေရာေဖ်ာ္ထားေသာ အရည္၊ လွီးထားေသာ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ပင္ တို႕ကို ထည့္ကာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးနွံ႕သြားေအာင္ အရမ္းမပ်စ္ခဲခင္ အျမန္ေမႊေပးပါ။

အားလံုးနွံ႕သြားလွ်င္ ဆီသုတ္ထားသည့္ ဗန္း (သို႕) ခြက္ထဲ ထည့္ကာ မ်က္နွာျပင္ညီေအာင္ညိွေပးပါ။

မုန္႕ထည့္ထားေသာဗန္းကို ေပါင္းမည့္အိုးထဲထည့္ကာ အဖံုး ဖံုးၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားေသာ ေရေႏြးအိုးေပၚတင္၍ medium high heat ျဖင့္ ၁ နာရီ နွင့္ ၁ နာရီ ၂၀ ၾကား ေပါင္းေပးပါ။ (ေပါင္းခ်ိန္ၾကာသည့္အတြက္ ေပါင္းအိုးေအာက္ရိွ ေရေႏြးအိုးထဲမွ ေရခမ္းသြားႏိူင္သျဖင့္ စေပါင္းကတည္းက ေရမ်ားမ်ားထည့္ထားေပးပါ။)

သြားၾကားထိုးတံ (သို႕) တူ ထိုးထည့္ၿပီး မုန္႔က်က္၊ မက်က္စမ္းၾကည့္လွ်င္ အနည္းငယ္ကပ္ပါလာသည့္ မုန္႕သားကို ျမည္းၾကည့္ပါ။ မုန္႕စိမ္းအနံ႕၊ အရသာမရေတာ့လွ်င္ မုန္႕က်က္ပါၿပီ။

မုန္႕ရလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ကာ အေအးခံၿပီး ေအးသြားၿပီးေနာက္ ပန္းကန္ျပားတစ္ျခပ္ေပၚေမွာက္ခ်ၿပီး ထုတ္ထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာပံုလွီးကာ ငရုတ္ဆီေလးျဖင့္ တို႕စားႏိူင္သလို၊ ဒယ္အိုးထဲ ဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း)ခန္႕ ထည့္ၿပီးလည္း အိုးပူတိုက္ ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္။

Shared from Chaw Su's Food Friends (FB)

No comments:

Post a Comment