Sunday, March 23, 2014

တိုပာူးေႏြး၊တိုပာူးေပ်ာ.၊တိုပာူးေခါက္ဆြဲ


တိုပာူးေႏြးသည္လဲ ရွမ္းျပည္မွအစားအစာတစ္ခုပါပဲ…
ရွမ္းေတာင္ပိုင္းတြင္ တိုပာူးေႏြးပာုေခၚျကျပီး ရွမ္းေျမာက္ပိုင္းေနာင္ခ်ိဳမွာေတာ. တိုပာူးေပ်ာ.၊တိုပာူး ေခါက္ဆြဲပာုေခၚျကသည္။ တိုပာူးေႏြးကို အသားပာင္းမပါပဲ တိုပာူးေျကာ္ (သို.) အီျကာေကြးနွင့္ သက္သတ္လြတ္စားနိုင္ပါသည္။ အခ်ိဳ.က တိုပာူးေႏြးဆန္စီးေခါက္ဆြဲမ်ားတာျကိုက္ျကေသာ္လဲ က်ြန္မကေတာ.ေခါက္ဆြဲနဲနဲတိုပာူးမ်ားမ်ားထည္.စားတာကပိုျကိုက္ပါသည္။
ရွမ္းခ်ဥ္နွင္တိုပားူေျကာ္ကိုလဲေရာထည္.ေမြကာစားရတာကိုလဲပိုျကိုက္ပါတယ္..
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ - 300 g ( ေခါက္ဆြဲေျခာက္ျဖင့္လုပ္မည္ဆိုလ်င္ 20 မိနစ္ခန္.ေရစိမ္ထားရန္လို သည္)
-ကုလားပဲမႈန္႕ - 200 g ( ကိုေရေလးဆနွင့္ေရာကာေဖ်ာ္ျပီး ပိတ္ပါးနွင့္စစ္ကာအနယ္ထိမ္္ထားပါ)
-ၾကက္သား(သို႔)ဝက္သား 300gm ကို ခပ္နွုတ္နွဳိတ္လွီးထားကာ နႏြင္း၊ဆား၊အရသာမုန္.၊ငံျပာ ရည္တို.နွင့္နယ္ထားပါ။
-ၾကက္သြန္နီ ၂လုံးနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴ 2မွြာကို ငရုပ္အေရာင္တင္မွဳန္.ေရာကာေထာင္းထားပါ
-ေရြွပဲရြက္ (သို.) ေရြွပဲညြန္. (100) g ကိုေရေဆးျပီးစစ္ထားပါ၊
-တိုပာူးေျကာ္ (သို.) အီျကာေကြး ကိုေသးေသးညွပ္ထားပါ၊
-ၾကက္သြန္ပင္နွင့္နံနံပင္ 3 ပင္စီ ပါးပါးလီွးထားပါ။
-ေျမပဲဆံေလွာ္ေထာင္းျပီးသား - 50 g
-ရွမ္းခ်ဥ္ - 100 g မရိွက မုန္ညွင္းစိမ္းပင္ေသးေသး(သို.) မုန္လာဥအ၇ြက္ကိုေရစင္စင္ေဆးကာပါးပါးလွီးျပီးရွာလကာရည္အနဲငယ္နွင့္ နယ္ထားပါ။
-မညွက္တညွက္ေထာင္းထားေသာငရုပ္သီးေျခာက္မုန္.ထဲကို ဆီပူပူကိုငရုပ္သီးျမဳိပ္ရုံထည.္ကာ အေ အးခံထားပါ။
-ၾကက္သားမႈန္႕
-ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကို ငရုပ္သီးအေရာင္တင္နွင့္ေရာကာခ်က္ထားပါ၊
-ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ျကာညို.၊ဆား
ခ်က္နည္း
-ပာင္းခ်က္ရန္အတြက္ ေထာင္းထား ေသာျကက္သြန္ျဖဴနီကို ဆီသတ္ျပီး ခပ္နွုတ္နွဳိတ္လွီးထားကာ နႏြင္း၊ဆား၊အရသာမုန္.၊ငံျပာရည္တို.နွင့္နယ္ထားေသာ ၾကက္သား(သို႔)ဝက္သား 300gm ႏွင့္ - ေရွာက္ေကာပတ္ေကာမုွန္.အနဲငယ္(သို.) နာနတ္ 1ပြင့္ကိုေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ျကက္သားမုွန္.၊ဆား တုိ.ကိုထည္.ျပီး ေရကုန္ေအာင္လံုးခ်က္ပါ၊ ဆီျပန္ျပီဆိုလွ်င္ ေရေႏြးအနဲငယ္ထည္.ကာ ဆီျပန္ ေအာင္ခ်က္ပါ။
-တိုပာူးစက်ိဳပါေတာ.မယ္… အနည္ထိုင္ထားတဲ.ပဲရည္အေပၚရည္ျကည္ေလးေတြကို က်ိဳမဲ.အိုးထဲကိုထည္.ျပီးမီးျပင္းျပင္းနွင့္ အ၇င္ျကိုပါ …အ၀ါေရာင္ျကိုက္သူမ်ား နွႏြင္းအနဲငယ္ထည္.ပါ၊ အရသာအ တြက္ဆား ထည္.ျကိုပါ…ပြက္ပြက္ဆူျပီးအနဲငယ္ျပစ္လာရင္ က်န္တဲ.ကုလားပဲအနည္ကို ခဲမေနေအာင္ ေမြျပီးမွထည္.ကာ 10 မိနစ္ခန္.မီးျပင္းျပင္းနွင့္ဆက္တိုက္ေမြျပီး တိုပာူးမခဲသြားေစရန္မီးေအးေအးႏွင့္ထားပါ။

ျပင္ဆင္နည္း
စားခါနီးမွဆန္စီးေခါက္ဆြဲ တစ္ပဲြစာနွင့္ ေရြွပဲရြက္ကို ေရေႏြးဆူဆူတြင္ 1 မိနွစ္ခန္.ျပဳတ္ျပီး ေရစစ္ျပီး ပုဂံထဲသို.ထည္.ပါ၊ အေပၚမွ တိုပာူးပူပူကိုထည္.ကာ အျခားအစာပလာမ်ားျဖစ္သည္. ျကက္သား ပာင္း၊ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ျကာညို.၊ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ေျမပဲဆံေလွာ္ ေထာင္း၊ၾကက္သြန္ပင္နွင့္နံနံပင္၊ တိုပာူးေျကာ္ (သို.) အီျကာေကြး၊ ရွမ္းခ်ဥ္နွင့္ငရုပ္သီးဆီပူေလာင္းတို.ကိုထည္.ကာ စားသံုးႏိုင္ပါျပီရွင္..
(မွတ္ခ်က္) ေခါက္ဆြဲကိုုျကိုတင္ျပီးျပဳတ္ထားရန္မလို၊

Shared from Myanmar Foods & Others (FB)

No comments:

Post a Comment