Sunday, March 23, 2014

အာလူး ကက္သလိတ္ေျကာ္


အာလူးကက္သလိတ္ကို ေစးတဲ. ကုန္းအာလူးနဲ.ေျကာ္တာ
ပိုေကာင္းပါတယ္..ဖြယ္တဲ. ေရအာလူးနဲ. အစိမ္းေရာင္သန္းတဲ.
အာလူးကိုမသုံးတာပိုေကာင္းပါတယ္.. ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္း
ပာဲပာိုးကေတာ. ရွမ္းျပည္မွာအာလူးအမ်ား ထြက္တဲ.ျမိဳ.လို.ထင္ပါတယ္..
ငယ္ငယ္ကရထားစီးျပီးခ၇ီးသြားရင္ ကေလာအဆင္းက ဘူတာ
ေတြမွာဒယ္အိုးျပားေတြနဲ.ေျကာ္တဲ. အာလူးကက္သလိတ္ေျကာ္ကို
ျကိုက္လို.ရထားမူးေနတဲ.ျကားက ၀ယ္စားခဲ.တာသတိရတယ္..
ကေလာအဆင္းကို ၇ထားမစီးျဖစ္တာေတာင္ ေတာ္ေတာ္ျကာျပီပဲ..

အာလူးကက္သလိတ္္ေျကာ္အတြက္

-အာလူး အလံုးေသး - 500 g ကို နူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး
အခြံခြာျပီး ေစးေနေအာင္ေထာင္းထားပါ..
-ျကက္သြန္ျဖဴ - 5 မြာနွင့္ ဂ်င္း 1’ ကိုအခြံခြာေရေဆးျပီး
ညွက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
-အေျကာ္မွုန္. – 100 g ကိုပုဂံတစ္ခုထဲထည္.ထားပါ။
-ဆား၊ အရသာမွုန္.၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ အနဲငယ္စီ
-ေကာ္မွုန္. - ထမင္းစားဇြန္း 3ဇြန္း
-ဆီ- 300 ml
- နယ္မည္.ပုဂံထဲသို.ေထာင္းထားတဲ.အာလူး၊ ျကက္သြန္ုျဖဴ၊ဂ်င္း၊
ဆား၊အရသာမွုန္.၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ေကာ္မွုန္. တို.ကိုသမေအာင္ေမြကာ
လက္တစ္ဆုတ္စာအလံုးေလးေတြ လံုးျပီး အနဲငယ္ျပားကာ
ေျကာ္တဲ.အခ်ိန္ မေျကသြားေစ
ရန္ ေကာ္မွုန္.ကို အရည္က်ဲေဖ်ာ္ကာစိမ္ျပီး
အေျကာ္မုွန္.ကပ္ကာပုဂံျပားတစ္ခုထဲတြင္ထည္.ထားပါ။

-ေျကာ္မည္.အိုးထဲသို.ဆီထည္.ျပီး ဆီက်က္လ်ွင္ အာလူးကက္သလိတ္ကို
အိုးဆန္.သေလာက္ေတြထည္.ျပီး မီးေအးေအးျဖစ္ေျကာ္ကာ တစ္ဖက္က
နီညိုေရာင္သန္းလာလ်ွင္ ေနာက္တဖက္ကိုလ်န္ ျပီးေျကာ္နီညိုေရာင္
သန္းလာလ်ွင္ အာလူးကက္သလိတ္ရပါျပီရွင္..

- အာလူးကက္သလိတ္ထဲ အစာဌာပနာထည္.ေျကာ္လိုသူမ်ားအသားျကိတ္ျပီးသား
(သို.) ပုဇြန္ေသးေသးေလးေတြလွီးထားျပီး ဆားနနြင္းနယ္ထားတာကို
ျကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္းေထာင္းနဲ.ေျကာ္ျပီး ေဂၚဖီ နဲ.
ျကက္သြန္နီ နုတ္နုတ္လွီးထားတာနဲ.ဆား၊ အရသာမွုန္.၊
(အသားနဲေျကာ္မည္ဆိုလ်ွင္မာဆလာေလးပါ)ထည္.ျပီးက်က္ေအာင္ေျကာ္ကာ
ေရနဲ.ဆီမပါေအာင္စစ္ထားကာ အေအးးခံထားပါ။
နယ္ထားတဲ.အာလူးကို လက္တစ္ဆုတ္စာ
အလုံးလံုးကာ အျပား၀ိုင္းေလးျဖစ္ေအာင္ျပားျပီး
အလယ္တြင္ ေျကာ္ထားတဲ.
အစာကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္.ထည္.ကာ
ငံုျပီး ေကာ္ရည္စိမ္၊အေျကာ္မွုန္. ကပ္ကာေျကာ္ျပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္ရွင္


ေျကာ္နည္းမတူရင္လဲေျပာျပျကအံုးေနာ္…

မန္က်ီးခ်ဥ္ရည္အတြက္

- မန္က်ီးသီးမွည္. - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္.ေရေဆးျပီးေရေနြးနွင့္စိမ္ထားပါ၊
- ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြာ
- ဆား၊ ငံျပာရည္၊ အရသာမုန္.၊သျကား - အနဲငယ္စီ
- ငရုပ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
- နံနပင္ - ၂ ပင္
- ငရုပ္သီးအက်က္မွုန္. - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
- ငရုပ္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
-မန္က်ဥ္းသီးကို ေခ်ကာ မန္က်ဥ္းသီးအနွစ္ကို ွဇကာနွင့္ စစ္ျပီး
ပုဂံတခုထဲထည္.ထားပါ။
-ျကက္သြန္ျဖဴနွင့္ ငရုပ္သီးစိမ္းကို ဓါးနွင့္ပါးပါးလွီးကာ မမွုန္.တမွုန္.ျဖစ္ေအာင္
ေတာက္ေတာက္စင္းပါ၊ နံနံပင္ကို နုတ္နုတ္လွီးကာ ဆား၊ ငံျပာရည္၊
အရသာမုန္.၊သျကား၊ငရုပ္သီးအက်က္မွုန္.၊ငရုပ္ဆီ တို.ကို မန္က်ည္းရည္
ပုဂံထဲထည္.ကာေသမေအာင္ေမြျပီး အေပါ. အငံ အခ်ဥ္ အခ်ိဳ
လိုတာထည္.ျပီး အာလူးကက္သလိတ္ေျကာ္နွင့္တြဲကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္

Shared from Myanmar Foods & Others (FB)

No comments:

Post a Comment